Да спасим къща 'Ламартин' в Пловдив! в брой 92

Да спасим къща 'Ламартин' в Пловдив!
Категория: Сърцето, душата

Колеги, нека защитим къща Ламартин! Тя е емблематична за националната ни литературна история, сакрално място за литературния живот в Пловдив. Тя е нашият дом. Не оставайте безучастни! Включете се в подписката на следния адрес: http://www.peticiq.com/lamartine

ДА СПРЕМ разпродаването на българското културно наследство!
ДА СПРЕМ злоупотребата с власт и търгуването с националните ни паметници!
ДО всички българи, за които богатствата на България са свещени!
ДО целия интелектуален елит на България!
ДО настоящи, бивши и бъдещи управници!

СЪБУДЕТЕ СЕ!

Известната „Къща Ламартин“, средище на културния живот в Пловдив, място, в което вече десетилетия наред пловдивските писатели поддържат духа на българската култура жив, СЕ ДАВА НА ТЪРГ!

„Къща Ламартин“ е почти на 190 години. Обявена е за народна старина още през 1927 г., а през 1995 г. е регистрирана като архитектурен, строителен, художествен и исторически паметник на културата от НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ. Реставрирана е през 1954 г., 1971 г. и 1974 г. Къщата се намира на ключово място на едно от най-високите места в града и е известна като “Цветето на Дамбазтепе”. Във всички рекламни брошури на Пловдив красивата сграда е посочена като емблема на града и забележителност, която си струва да бъде посетена. Къщата е свързана с името на големия френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който е отседнал тук по време на пътешествието си до Ориента.

Официално в Къщата е пребивавал двукратно и президент Франсоа Митеран.

През 70-те години държавата предоставя този забележителен паметник на Съюза на българските писатели, а през 1990 - 1991 г. къщата е отдадена за ползване на Дружеството на пловдивските писатели. През 2013 г. по настояване на Областната управа в Пловдив Дружеството се пререгистрира като организация с идеална цел, за да се започне процедура за предоставянето и безвъзмездното й ползване от Дружеството. През месец април 2014 г. процедурата на практика е прекратена чрез серия неясни административни трикове!

Скъпи сънародници и приятели,
Духът на българската интелигенция съществува! Нека „Къща Ламартин“ остане символ на нашата култура и национален дух!
Подкрепете ни, защото България винаги е имала своите будители!

 

Сдружение “Дружество на писателите” – Пловдив
Сдружение „Квант и приятели“

Българско археологическо сдружение
Сдружение Ratiaria Semper Floreat

Статията е прочетена 404 пъти
Назад към брой 92Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024