Мълчанието на балканите в брой 87

Мълчанието на балканите
Категория: Сърцето, душата

В Благоевград се проведе международен семинар под наслов «Мълчанието на Балканите».Водещи международни и български специалисти изнесоха доклади, свързани с народопсихологията на балканските народи относно премълчаването на сериозни проблеми, мълчанието като начин на мислене и възпитание и теми, обявени за «табу».

Кой и защо мълчи в България? Премълчаваните проблеми удобно или престъпно мълчание са? Кои са най-често премълчаваните теми? Къде са корените на мълчанието у балканските народи? Как трябва да се променят стереотипите за разчупването на мълчанието?

Оказва се, че характерното на този географски район мълчание се корени в мълчанието на християнските мъченици (доклад на Йонут Холубеану, Румъния), в пророчествата и интерпретациите (според Христо Салджиев, България), в теологията и философията (Драгош Балан, Румъния), в отоманския ни период (доклад на Яковос Михаилидис, Гърция), в безмълвните свидетелства от всекидневния живот (Биляна Йосифовска, Македония), в мълчанието на архивите за социализма (Лиляна Делянова, България), в българската култура (Цветана Георгиева, България), мълчаливото мнозинство на Балканите (Момчил Баджаков, България) и от обяснението до премълчаването (Павел Крейчи, Чехия).

За литературното мълчание или за какво мълчат списанията на малцинствата говори Мирна Стехликова от Чехия, за мълчаливият герой в литературата на тоталитарното общество беше доклада на Олга Харлян от Украйна, за голямото премълчаване и тайните общества в биографията на писателя Иван Грозев беше изследването на Елена Азманова, България.
  Мълчанието на жертвите на домашно насилие в България, мълчанието и дискриминационното отношение на българските власти към жените, пострадали от домашно насилие беше докладът на Мариана Праматарова от България.Темата за мълчанието на жените от Балканите беше разширена с докладите на Татяна Невская (Русия) - «Мълчанието на жените и културата на «избягването» в Северен Кавказ», Ваня Лозанова - «Филомела или за мълчанието на жената в староатическата трагедия»,Александър Атанасовски (Македония) - «Мълчанието на жените във Византия», Любослава Костова - «Женското мълчание» и Веселка Тончева - «Жените в Голо Бърдо, Албания: глас и мълчание».

«Помаците: Нарушеното мълчание» беше темата на доклада на Евгения Иванова, а гостенката от Русия Мария Трофимова представи доклада си: «Интернет - краят на мълчанието».

В рамките на тридневния форум, организиран от Югозападния университет «Неофит Рилски» беше представено и списание «Балканистичен форум».

Иван Ненков получи втора награда за поезия, а Станислав Марашки – специалната награда на Българското национално радио за проза на Осмия национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат. Церемонията се състоя на 11 април т.г. в залата на читалище „Св.Св. Кирил и Методий”. Председателят на журито Борис Арнаудов връчи на  Марашки наградата и на Ненков с молба да му я предаде, тъй като бардът отсъстваше от събитието поради спешно участие в концерт. При  получаване на грамотите и паричните премии Станислав Марашки предизвика смеха на публиката, обявявайки в  свойствения си шеговит стил: »Държа да ви уведомя, че аз не съм Станислав Марашки, а неговият двойник. Истинският Станислав Марашки в момента е на Бахамските острови и маже с плажно масло гърба на една осемнадесетгодишна милионерка. Предвид на това важно занимание той упълномощи мен, неговия двойник, да получа наградата от негово име, така че можете да ми я предадете.Благодаря ви от негово име!»

Сред останалите отличени се открояват  Петър Софрониев – София и Дулинко Дулев  – Разград.

Церемонията завърши с традиционната дружеска вечеря в ресторант „Колибите”.

Статията е прочетена 380 пъти
Назад към брой 87Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024