„Шалом” връчи почетни знаци по повод годишнината от спасението на евреите в България в брой 79

„Шалом” връчи почетни знаци по повод годишнината от спасението на евреите в България
Категория: Изкуство, култура

За първи път след 70 години равин и Ханукиа в бургаската синагога

На шестия ден от свещения за евреите празник на светлината – Ханука, в бившата синагога на Бургас бяха запалени ханукиалните свещи. За първи път от 70 години насам, когато храмът е превърнат в картинна галерия, тук се проведе религиозна церемония. Специално за нея в Бургас пристигна хазанът на Централната софийска синагога Шломо Голденберг, който прочете празничните молитви. По традиция основната свещ в ханукиата, наречена шамаш, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да я запали в Бургас бе оказана на кмета Димитър Николов.

„Празникът Ханука е исторически свързан с борбите на еврейския народ срещу завоевателите през 165 г. пр.н.е. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех. Затова сега е най-точното време да говорим за милосърдието на българите, спасили своите сънародници – евреи. Днес евреите са в България и са живи, защото българският народ имаше смелостта да ги защити”, каза раби Шломо Голденберг пред близо 200 души, присъствали на церемонията.

Ритуалът по запалване на ханукиалните свещи бе част от мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи“, която поставя един от финалните щрихи на честванията, посветени на 70-годишнината от преодоляването на Холокоста в България. Своеобразният жест на благодарност е организиран по личната инициатива на Алберта Алакалай, съвместно с организацията на евреите в България „Шалом”.

 Залата на първия етаж на Градската художествена галерия „Петко Задгорски” се оказа тясна да вмести всички желаещи да присъстват на паметната вечер. Дойдоха областните управители на Бургас – Павел Маринов и на Сливен – Корнелий Желязков, почетните консули на Израел – Орлин Мандов, на Русия – Тонко Фотев, на Украйна – Димитър Караненов, кметовете на Несебър – Николай Димитров и Приморско – д-р Димитър Германов,  председателят на НФСБ и собственик на телевизия СКАТ Валери Симеонов, представители на бизнеса и институциите в града, журналисти, общественици, интелектулци. В залата бяха председателят на „Шалом“ България - Максим Бенвенисти, както и лидерите на регионалните организации в Бургас, Шумен, Сливен, Ямбол и Русе. Сред публиката присъстваха и писателите Недялко Йорданов и Румен Леонидов.

Най-почитните гости обаче бяха наследниците на онези изявени общественици и граждани на Бургас, които в злокобните години на Втората световна война са останали верни на основния човешки закон – хуманизма.

„Тази вечер е посветена на тях. Благодарим им като евреи, че днес ни има. Благодарим им и като българи затова, че страната ни има един непреходен морален капитал с който да се гордее пред света - недадените за изтребление близо 50 000 свои граждани”, каза в началото Алберта Алакалай.

Изключително вълнуващ документален филм „Да помним!” разказа за времето, спасението и хората, заявили своята саможертва за една велика човешка кауза.  Филмът изнесе на повърхността малко популярни факти за еврейската общност в града и имена на видни българи, които са били готови жестоко да платят за дързостта си да се противопоставят на хитлеровата машина за геноцид.

Йосиф Асса - най-възрастният евреин в Бургас, съвременник на страшните събитияЙосиф Асса е най-възрастният бургаски евреин - на 90 г., преживял  трудовите лагери и страшните събития от 1941 – 1944 г. Той разказа най-ярките си спомени  за опасността, неизвестността, обидата от незачитането на човешкото достойнство и правото на живот. Назова десетки свои съграждани и приятели, които не са се уплашили да застанат срещу репресивния закон и да помагат на своите ближни - евреи.

Много са хората, които са били съпричастни към съдбата на евреите в Бургас. Имената на повечето от тях прозвучаха в залата на бившата синагога. Бургас винаги е бил толерантен и космополитен град. Затова „Шалом” България избра именно тук да постави акцента на благодарността към спасителите. Председателят на организацията Максим Бенвенисти връчи почетни отличия на наследниците на бургаския кмет Дянко Пръвчев /1939-44 г/ и на писателя Петко Росен. Двамата са имали основен принос по организирането на обществена съпротива срещу германското нареждане българските евреи да бъдат ектрадирани в лагерите на смъртта. Така са били спасени стотици еврейски семейства и в Бургас. Затова бе създаден Инициативен комитет, който ги предложи за почетни граждани.

Почетен знак получи кметът Димитър Николов за съхраняване духа на толерантност в града. Отличие бе връчено и на Алберта Алкалай за това, че не спира да поддържа жива паметта и да популяризира онази героична част от историята, която подхранва националното ни самочувствие и днес. Алберта организира и проведе национален младежки литературен конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цялата Вселена”. За инициативите си тя е номинирана за годишната награда за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзински комитет – „Човек на годината”.

Паметната вечер бе съпътствана от изложба на младия бургаски художник от еврейски произход Бетино Асса „Разни истории”. Бетино е носител на наградата на Банката на Монреал и приз на престижния конкурс по живопис организиран от Кралската банка на Канада.

Емоционалните музикални и танцови изпълнения на възпитаниците на бургаското музикално училище и хорова школа „Милка Стоева”, подготвени специално за събитието, развълнуваха до сълзи аудиторията.

Идеята на вечерта бе обобщена от поета Румен Леонидов с думите: “Нека да бъдем вечни слуги на Светлината и никога слуги на мрака!” Почитта за Спасението и празникът на силата и смелостта Ханука символично обединиха своите семантични вибрации в един уникален феномен, който може да се случи в България. Единствената страна на Стария континент, която имаше куража и силата да запази непокътната цялата си еврейска общност извън хватката на Хитлер.

03.12.2013 г.

Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг

 

Кметът Димитър Николов пали основната свещ в ханукиата. До него е хазанът на Централната софийска синагога Шломо Голденбергпредседателят на „Шалом” България Максим Бенвенисти и Алберта Алкалай – инициатор за провеждане на мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи”

Статията е прочетена 742 пъти
Назад към брой 79Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024