Книгите на Мариана Праматарова, Иван Бубалов и проф. Марияна Парзулова – нови акценти в есенната в брой 29

Книгите на Мариана Праматарова, Иван Бубалов и проф. Марияна Парзулова – нови акценти в есенната
Категория: Изкуство, култура

ЛИТЕРАТУРНА ПАЛИТРА НА БУРГАС

Многообразната програма на 14-тото издание на Есенните литературни празници,организирани от Община Бургас, разчупи установените клишета. Интересни заглавия се вписаха в литературния афиш и предизвикаха фурор в културната общественост на морския град.
На 5 октомври в Културен център „Морско казино” беше представена новата книга на Мариана Праматарова „Градове, храмове, колоси” – резултат от 30-годишните изследвания и пътувания на авторката по различни краища на света. Книгата представи акад. Атанас Панчев, като в дискусията се включиха Евгений Апостолов – председател на сдружение „Артпиерия”, и краеведът–изследовател Иван Бубалов. В атмосферата на древните градове, храмове и колоси присъстващите бяха въведени с изпълнения на санскрит, непозната „Аве Мария”
(германска класика) и италиански ренесансови мелодии, изпети от божественото сопрано Радостина Крантева. Авторката поздрави дошлите на премиерата с импресия от цикъла „Стихове по пътя”, включващ стихотворенията „Малта”, „Тасос”, „Венеция”, „Щрихи от Виена” и др.

Мариана Праматарова – дългогодишен журналист, поет, публицист, общественик и пътешественик–изследовател, получи поздравления и огромни букети цветя от зам.-областния управител Златина Дукова, от изпълняващата длъжността кмет на Община Бургас – Йорданка Ананиева, от писатели, музиканти, артисти и много почитатели. Мнението на присъстващите беше, че това е една вълнуваща проява, много естетически поднесена и предназначена за ценители.
Книгата „Градове, храмове, колоси” беше определена като едно рядко явление, което се родее с малко известните и позабравени пътеписи от Средновековието, в частност - френските пътеписи за Балканите от ХV-ХІХ в.,съставени от проф. Бистра Цветкова.

Иван Бубалов – поет, изследовател, литератор и краевед, представи своята книга „Иманярски и хайдушки предания” – резултат от дългогодишните му търсения. Книгата разбуни духовете в литературен Бургас със странджанските предания, а авторът й за първи път представи пред обществеността портрет на легендарния Вълчан войвода, рисуван по спомени и документи от бургаския художник Йордан Ангелов. Предговорът на книгата е написан от проф.д-р Стоян Радев и проф.д-р Тодор Балкански. Авторовото присъствие в книгата е живо, а сладкодумно разказаните предания на специфичния „иманярски език” правят четивото увлекателно и експресивно.

Професор Марияна Парзулова – преподавател, езиковед и изследовател, разкри нови факти от живота на булгарите и българите в Кримския полуостров. Книгата й „Булгарите и българите в Крим” беше представена от проф. Тодор Балкански, който я нарече „езикова археология, тежък научен труд”. Авторката е търсила българските следи в Крим, пропътувала е хиляди километри, изследвала е топонимите, езика и хората. Срещнала е трудности, които е описала, но трудът й си заслужава положените усилия – националността булгари вече е официално включена в Русия, а книгите й по тази тема, считана за табу до 1988г., вече са достояние на световните библиотеки. Сред интересните открития на Парзулова са, че булгарите са се заселили на Кримския полуостров, идвайки от Странджа планина (района на Малко Търново), и фактът, че бащата на Ленин е от националността булгар (по данни от паспорта на Владимир Илич).

И тримата автори – Праматарова, Бубалов и Парзулова, са пътешественици-изследователи, писатели, които правят достояние на широката общественост значителните си открития, споделят своя опит и преживяното,като го поднасят на читателите по най-добрия начин.

Статията е прочетена 1515 пъти
Назад към брой 29Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024