Минералотерапия - ГРАНИТ в брой 28

Минералотерапия  - ГРАНИТ
Категория: Минералотерапия

р. гранит; a. granite; н. granit; ф. granite;и. granito

Името идва от италиански език - Granito(зърнест), или от латински език - granum(зърно), и е свързано със зърнестата структура на тази скала.

Гранитът идва от огнената дълбочина на нашата планета Земя през всички геоложки епохи. Съдържа по обем кварц (30-40%), фелдшпати (60-70%) и от 5 до 10% включения от тъмноцветни минерали и различни видови литиеви слюди като биотит и мусковит, които притежават малка радиоактивност. Другите второстепенни минерали са егирин, турмалин, топаз, гранат и акцесорните апатит, циркон, сфен, илменит, ортит и др. На практика гранитът съдържа почти всички химически елементи и микроелементи на нашата планета. Тази скала е различно оцветена в зависимост от вида на включените в него компоненти и е използвана в строителството през всички времена. Оцветяването на гранита дава богат материал за фантазията. Гранитът, зелен, розов, светлосин, кафяв, червен, с всички оттенъци на сивото, с дребни и едри кристали, е много красив земен камък.

Не става за огърлици и пръстени, но в архитектурни елементи създава усещане за спокойствие и сигурност поради своята твърдост и здравина. С

енергийното излъчване на всичките минерални съставки,

гранитът помага на хората да се справят със своите всекидневни проблеми и да бъдат здрави като него.

Грубо обработен, леко или фино полиран, гранитът винаги е привличал интереса на строители и архитекти както за създаване на монументални паметници, така и за външна облицовка и оформяне на вътрешния интериор. Добре оформените павета по улиците и калдъръмените пътеки в старите градове създават особено усещане в сравнение с все по-използвания в пътното строителство асфалт и бетон, защото гранитът е нашата връзка със Земята. За разлика от дървото, което поема и пази топлината, гранитът създава прохлада в сградата. Може би с цел охлаждане на страстите и премахване на постоянното напрежение в нашия забързан живот, напоследък вместо килимчета, слагани по стените на кабинетите, хората все повече търсят въздействието на този красив камък върху себе си и го използват като коректор на бушуващите отрицателни енергии в околното пространство и офисите. Преди двадесет години, през време на полета от Москва до София, за уралските гранити с възхита ми разказваше известеният архитект Георги Стоилов.

На нашата планета Земя има огромно разнообразие от гранити, от които са изградени цели планински масиви и които винаги имат различни имена, свързани както със съдържанието на определените съставки, така и с мястото на добива. Среща се и един особен вид гранит - писмен гранит. Има и други имена на този много атрактивен камък заради специфичната му структура на прораснали помежду си прозрачен кварц и оцветени фелдшпати, наподобяващи древноеврейска или древноскандинавска писменост - еврейски камък или рунит. В състава му влизат фелдшпати (65-80%), кварц (до 30%), присъстват още биотит, мусковит, турмалин, апатит и гранат (общо до 5%). Фелдшпатите са представени от микроклин, пертити и ортоклаз, оцетени основно в розов, розово-червен, жълтеникав и тъмнокафеникав цвят. Използва се като декоративен камък за вътрешна облицовка.

С червения гранит в Русия е свързана следната история. През Втората световна война, след отблъскване на немската армия от Москва, близо до града било намерено огромно количество червен гранит, докаран от немците. Чак след края на войната било разгадано непонятното появяване на този гранит близо до столицата на Русия. От немските архивите станало известно, че след завършване на планираната светкавична война е трябвало Москва да бъде разрушена и на нейно място да бъде издигнат паметник на победата над Русия. Сега с този червен гранит в Москва са облицовани много от сградите на една от най-централните улици.

В България гранити има в района на Смиловене, Гайтаниново, Плана, Ленище и други.

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 3494 пъти
Назад към брой 28Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024