МИНЕРАЛОТЕРАПИЯ - ЛИСТВЕНИТ в брой 27

МИНЕРАЛОТЕРАПИЯ - ЛИСТВЕНИТ
Категория: Минералотерапия

р. лиственит; а. listvenite; н. listvenit; ф. listwenite; и. listvenita

Лиственитът е скала, която съдържа слюди (мусковит, серидит, фуксит), фелдшпати, хлорит, талк, хематит, пирит и др. Плътно оцветена, но може да бъде на слоеве или на петна. Цвят: основно e зелен, изменя се от сиво-зелен до смарагдовозелен в зависимост от съдържание на зелената слюда фуксит, името на която е дадено в чест на нейния откривател химик и минералог от Мюнхен - И. Фукс. Химичен състав на фуксита: SiO2- 35%; Mg - 10-20%; CaO - 15-30%; CO2 - 20-40%; FeO и Fe2O3 - 10-20%. Името „лиственит” идва от мястото на добива в Русия (Урал), до река Листвянка, където този красиво оцветен камък отдавна е използван за направа на различни дребни предмети и сувенири във вид кутии, за мозайка в плотове на маси, а най-много за гердани и броеници, тъй като от край време хората усещали, че той е с много силно енергийно излъчване.

Много литотерапевти и астролози го смятат за магически камък, който създава в хората искрящо настроение, повишава жизнеността и

усилва умствената дейност.

Като амулет пази от негативно въздействие, като талисман успокоява страстите, а като лекуващ помага при сърдечни болести.

Находища на лиственит има в Северен Кавказ, Закавказието, Източен Сибир, САЩ, Канада, Австралия.

В България се среща на малки участъци в Ихтиманско и Източни Родопи.

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 1066 пъти
Назад към брой 27Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024