Как да подпомогнем умственото развитие на детето в брой 25

Как да подпомогнем умственото развитие на детето
Категория: Екология, здраве

Умственото развитие на детето се влияе от множество фактори, един от които е пълноценното хранене. Съществува една специална група мастни киселини, които оказват ефект върху умственото развитие на детето.   

Кои са тези специални за мозъка вещества и какво е тяхното действие

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло. Той е изграден от милиард нервни клетки, неврони. Голяма част от мозъка – около 60% от масата му в сухо състояние – е изградена от мазнини, които се състоят основно от омега-3 ненаситени мастни киселини. С най-голямо присъствие е DHA (докозахексаенова) омега-3 киселината – 97% от всички омега-3 киселини в мозъка и до 20% от сивото мозъчно вещество. Достатъчният прием на DHA е ключов за структурното изграждане на мозъка, както и за развитието на умствените способности на детето. DHA е незаменима мастна киселина, т.е. човешкото тяло не може да я синтезира, поради което трябва да се осигури нейният прием чрез храната.

Два са основните източника на DHA: майчината кърма и рибеното масло. През периода на кърмене детето получава DHA от майчиното мляко. Ето защо се счита, че кърмените деца са не само по-здрави, но и по-умни и интелигентни. След спиране на кърменето приемът на DHA зависи единствено от начина на хранене на детето.

Най-богатият източник на DHA е рибеното масло. Много от вас вероятно си спомнят неприятната супена лъжица рибено масло всяка сутрин. Днес тази форма вече не се използва. Достатъчен прием на DHA може да се осигури с включването на прясна, богата на мазнини риба (сьомга, скумрия, сардина, херинга), поне два пъти седмично. Но не всички родители успяват да се преборят с нежеланието на своите деца да консумират риба. Често въздържаме детето от консумация на риба поради алергичен проблем или натрупване на тежки метали в мастните риби поради замърсената околна среда. Затова е препоръчително родителите да изберат и друг начин за включване на DHA в менюто на своите деца.

Достатъчният дневен прием на DHA спомага за развитието на мозъка и нервната система. DHA подобрява вниманието, концентрацията, паметта и процеса на заучаване. Нейният благоприятен ефект е добре познат и при децата, страдащи от синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието.

Ползите от DHA са подкрепени с голям брой проучвания и изследвания. Като добър пример може да послужи проучването НЕМО, осъществено с австралийски деца през 2000–2005 г. Децата са получавали комбинация от витамини, минерали и ненаситени мастни киселини всеки ден в продължение на една година. В течение на тази година техните способности за запаметяване и разказване на наученото са се повишили значително.

Как да осигурим прием на DHA от деца, които отказват да ядат риба или имат алергичен проблем?

Една от възможностите е специално създадения за деца продукт „Звездички”, с високо съдържание на DHA и чудесен портокалов вкус. „Звездички” осигуряват достатъчен дневен прием на DHA успоредно с подходящо подбрани витамини само в 1 капсула дневно.

DHA омега-3 киселината, която се съдържа в „Звездички”, е с решаваща роля за развитието на мозъка и интелектуалните способности на малкото дете (до 6-годишна възраст). Спомага за поддържане на вниманието, мисленето и координацията при по-големите деца. Тази есенциална мастна киселина има положителен ефект върху сърдечносъдовата система и развитието на ретината и зрителната острота.

Само 1 капсула „Звездички” осигурява достатъчен дневен прием на DHA и може да подобри интелектуалното развитие на детето, самочувствието, зрението и доброто му психическо състояние.

Източник: http://zadecata.com/sb/index.php?page=0_5_5_0

Д-р В. Илиева

Началник ОДБ (Отделение по детски болести)

Национална кардиологична болница, гр. София

Телефон за контакт:

+359 2 822 18 69

+359 2 921 14 43

skype_highlighting +359 2 921 14 43

Статията е прочетена 1392 пъти
Назад към брой 25Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024