Как външната реклама помага в трудни времена в брой 212

Как външната реклама помага в трудни времена
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

В трудни времена марките харчат повече за външна реклама. Това изненадващо на пръв поглед твърдение в наши дни е напълно вярно.
от Redlink

В миналото обичайно времената на суров и несигурен икономически климат водят до свиване на рекламните бюджети. Сега обаче марките правят различни избори за това къде да инвестират и рекламата извън дома все повече предлага на рекламодателите това, което е важно за тях.

Все по-голям брой собственици на марки сега разглеждат използването на външна реклама (OOH) като отговорен и правилен избор, казва директорът по продажбите на Clear Channel UK в Обединеното кралство Марк Смит. И пита: може ли това да е знак, че маркетингът - поне чрез OOH - сега най-накрая се разглежда от C-suite (директорите) като инвестиция, а не просто като разход?

„Всички медийни канали бяха изправени пред предизвикателства през 2023 г.“, казва Ейми Маккей, директор за партньорство с клиенти на Clear Channel UK. „Но външната реклама се противопостави на тенденцията от минали рецесии, когато всички оттеглиха инвестициите си. Марките се насочиха към тази медия и бяха наясно колко е важно да бъдат много видими.“ През третото тримесечие на 2023 г. разходите за реклама извън дома са се увеличили с 5% на годишна база (Outsmart 2023). Междувременно докладът за разходите на Рекламната асоциация/WARC публикуван през януари прогнозира, че инвестициите в OOH ще отбележат 8,7% ръст за цялата година.

Има редица причини за това, като най-очевидните са и най-известните силни страни на ООН: неговият мащаб и обхват, неговите творчески възможности и гъвкавостта, задвижвани от дигитални и програматик средства, като същевременно това е отговорна медия с контролирано съдържание. Така за все по-голям брой собственици на марки, които някога може би са възприемали инвестициите в медии като разход, правилният избор на медии все повече се възприема като по-мъдър курс и стабилна инвестиция. „Виждаме, че въпреки икономическия спад, собствениците на марки продължават да харчат, инвестирайки в рекламни кампании, за да защитят позициите си и спечелят дял, да инвестират за постигане на по-дългосрочни цели, а не само за краткосрочни увеличения на продажбите и използват външна реклама за повече от своите марки в рамките на портфолиото - включително такива, които не са я използвали преди” - казва Маккей. „Също така се наблюдава увеличение на използването на реклама извън дома като гръбнак на рекламните кампании, докато в миналото мнозина го виждаха просто като допълнителен елемент в медийната стратегия. В резултат на това много рекламодатели предефинират ролята на OOH.“

Смит излага привлекателността на рекламата извън дома. „Широчината на обхвата на ООН означава, че марките могат да се харесат на широк кръг от хора, а не само на определени групи, което позволява да се повлияят неизползвани пазарни сегманти“, добавя той. „Това го прави стратегически избор.“

„В днешния икономически климат всичко опира до избор – изборът на потребителите да купят нещо друго или изобщо нищо и необходимостта собствениците на марки да направят правилния избор, за да предадат правилното послание на правилните хора с правилното мислене в точното време, “, казва Смит.

„Изборът е предизвикателство, но това е и мощна възможност. И добрата новина е, че това е победа и в двата случая за OOH и марките, които избират да го използват.“

Материалът е предоствен от Аутдор Медиа Тийм ЕООД

Статията е прочетена 863 пъти
Назад към брой 212Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024