„Унгарски дневници“ в Пловдив и София в брой 212

„Унгарски дневници“ в Пловдив и София
Категория: Сърцето, душата

На 27 март от 17 30 часа в клуба срещу библиотеката на ул. Иван Вазов 35, д-р Радко Ханджиев – дългогодишен кореспондент на български медии в Унгария – ще представи последната си книга „Унгарски дневници“ и в Пловдив.

Знайно е, че Унгария и България имат сходна съдба. И в двете световни войни са съюзници на губещата страна. Победителите в Първата световна война отнемат над 70 на сто от историческото унгарско землище, милиони унгарци се оказват под чужда власт; по същия начин се разправят и с България. Победителите във Втората световна война пък разпределят Унгария и България в Съветската сфера на влияние.

След рухването на „Желязната завеса“ Унгария преодолява кризите с работеща пазарна икономика и ефективни социални програми. Как го правят ли?

Част от отговорите се съдържат в „Унгарски дневници“ – сборник с репортажи, интервюта, анализи, студии, публикувани в български медии от края на 90-те години до 2023 г.

Премиерата на сборника в София се състоя на 28 февруари в Културния дом „Красно село“ (Хиподрума). Йонка Найденова – професор но унгаристика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, представи автора. Тя подчерта големият интерес на българската публика към процесите, ставащи в Унгария през последното десетилетие, отразени в текстовете на сборника и защо тази страна-членка се е превърнала в „европейски светофар“ срещу налагания от Брюксел неолиберален ред. Асен Асенов – директор на издателство „Мултипринт“, определи книгата като „явление“ и горещо я препоръча на българските читатели.

В разгорялата се дискусия се наблегна главно върху социалните аспекти на политиката на правителството на Виктор Орбан – насърчаване на раждаемостта, чрез ефективни програми за младите семейства:

- въвежда се 6-годишен отпуск по майчинство;

- предоставя се преференциален кредит в размер до 120 хиляди евро за жилище (част от който е безвъзмезден) на семейства, които поемат задължението да родят и отгледат 3 деца;

- жени, родили и отгледали 4 деца, пожизнено се освобождават от подоходен данък;

- държавата поема цялостната грижа за отглеждане на децата;

- лица над 65-годишна възраст (вкл. граждани на страни-членки на ЕС) пътуват безплатно по всички градски транспортни линии и по железопътната мрежа на цяла Унгария;

- предписаните лекарства се облагат само с 5% ДДС, цените им са еднакви във всички аптеки и се контролират от държавата;

- унгарските лекари могат да практикуват само в една болница – обществена или частна;

- няма я унизителната „потребителска такса“, защото пациентите са правоимащи, а не потребители;

- изключване на посредници в регулирането на комуналните такси (за газ, ток, вода, парно); и т.н., и т.н.

Тази социална политика е възможна благодарение на реалното възходящо икономическо развитие на Унгария. Защото суверенни могат да бъдат само икономически силните държави. Нека посочим 5-те автомобилни предприятия, завода за детайли на хеликоптери „Еърбъс“. Инвестициите се насочват главно към нови сектори в научно-изследователската и развойната дейност, основани на цифровите технологии и роботиката. Нараства делът на промишленото производство с висока добавена стойност. Изграждането с руска помощ на два нови блока в АЕЦ „Пакш“ пък ще гарантира енергийния суверенитет на страната през следващите 50-60 години.

От авторовите текстове се разбира и защо Социалистическата партия – водеща политическа сила през 90-те години, днес се е превърнала в незначителен фактор, прегръщайки спорната „Зелена сделка“, правата на т.нар. сексуални малцинства, неоглобалисткия ред на Вашингтонския консенсус, което отблъсква традиционната опора на тази партия отпреди десетилетия – милионите трудови хора.

Гост на проявата в София бе Негово Превъзходителство Миклош Борош – посланик на Унгария, който се включи в дискусията, отговаряйки на десетките въпроси на любознателната публика.

В този контекст, нека напомним, че предстоят избори за Европейски парламент. Дълг на милионите патриотично мислещи хора в България – тези, които пострадаха най-вече от несправедливостите на прословутия нескончаем преход, е активно да участват в изборите така, че в новия Европарламент да вземат превес национално отговорните, социално ориентирани, антиглобалистки сили. Всички заедно в един глас да извикаме:

„ДА“ на демокрацията!

„НЕ“ на неолиберализма!

„ДА“ на премахване санкциите срещу Русия!

Изстрадалите най-вече български граждани пък зоват за РЕСТИТУЦИЯ НА ТРУДА, РЕСТИТУЦИЯ НА СОБСТВЕНОСТТА, РЕСТИТУЦИЯ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА!

Само така България ще поеме по пътя към ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, както прогласява още в преамбюла си демократичната ни Конституция!

Статията е прочетена 1155 пъти
Назад към брой 212Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024