НД „Русофили“ почете паметта на жертвите на бомбардировките в София в брой 210

НД „Русофили“ почете паметта на жертвите на бомбардировките в София
Категория: Сърцето, душата

Десетки софиянци се събраха в сряда сутринта пред Паметника на летците в София, за да се поклонят пред жертвите на англо-американските бомбардировки над столицата и да почетат паметта на българските въздушни асове, дали ожесточен отпор на агресорите.

Честването беше организирано от Национално движение „Русофили“, а в него участие взеха и представители на Съюза на ветераните от войните, Българският антифашистки съюз, политическа партия „Русофили за възраждане на отечеството“, БСП, Атака и много други.

Председателят на столичната организация на НД „Русофили“ Румен Георгиев припомни пред събралите се хора, че бомбардировките над София се извършват по настояване на Уинстън Чърчил. Дневната атака преди 80 години е извършена от 330 американски самолета срещу, които излизат 43 български изтребителя. Българите успяват да свалят 6 „летящи крепости“ и 5 изтребителя. Вечерта около 80 британски самолета също атакуват столицата и нанасят тежки поражения на града. Резултатът от тази атака са 947 убити невинни граждани и 710 ранени. Тежко ударени са 3731 сгради, много от тях напълно разрушени. Именно заради отпора на българските пилоти обаче бомбардировките не постигат замислената цел.

„Заради това днес се прекланяме пред жертвите и пред героизма на нашите летци. Да живее България“, приключи своето слово Георгиев.

„Не ни дадоха да направим паметник на жертвите на тези варварски бомбардировки, но за сметка на това вече има паметник на тези, които бомбардираха“, припомни в своето слово и председателят на БАС Евгений Белий.

Пред събралите се говори и Васил Белухов, племенник на пилота Христо Костакев, останал в историята с това, че сваля сам две „летящи крепости“.

Пред Паметника на летците бяха положени венци и цветя от всички присъстващи

След това участниците в мероприятието се насочиха към митинг- протест организиран от Атака пред Американското посолство в София под надслов „Демонтаж на паметника на Американските летци-убийци на жени и деца през 1943-1944г.“ В периода 43-44 г. Американските летци са убивали жени и деца, което е военно престъпление по всички закони. По тази причина те нямат право на паметник тук на българска земя, защото за България те са нашественици-убийци, а не герои, загинали за „страната“ си, намирайки се на 10 Хиляди километра от нея.

Статията е прочетена 956 пъти
Назад към брой 210Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024