В Братислава се откри Словашко-чешкото отделение на Международното движение на русофилите в брой 209

В Братислава се откри Словашко-чешкото отделение на Международното движение на русофилите
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Като основна задача на отделението участниците в събитието определиха стъпки за постигане на целта за събиране на милион подписа за провеждане на референдум за премахване на санкциите срещу Русия.

На 9 и 10 декември в Братислава, по инициатива на представителите на МДР в Словакия Йозеф Долник и Чехия Йозеф Богдан, беше създадена единна регионална словашко-чешка секция на Международното русофилско движение с цел обединяване на усилията за повишаване на ефективността на работа. Събитието се проведе в две части – официална и културна. На официалната част присъстваха представители на словашки и чешки миротворчески организации и движения с цел създаване на своя регионална секция на МДР.

Събитието беше открито от представителя на МДР в Словакия Йозеф Долник. Той представи всички присъстващи.

С приветствие към участниците се обърна посланикът на Руската федерация в Словакия Игор Братчиков. Той благодари на приятелите на Русия за смелостта да отстояват своята гражданска позиция в тези трудни времена и им пожела успех в това трудно начинание.

Редица учредители на организацията дойдоха да подкрепят създаването на регионалната словашко-чешка секция на Международното русофилско движение, сред които Николай Малинов (България) – председател, Фабрис Сорлин (Франция) – зам.-председател, Валдемар Герд (Германия) – заместник-председател, членове на Координационния съвет Александър Джурбавия (Албания), Михаил Лаурук (Румъния), Патрик Попел (Австрия), Мариуш Швидер (Полша) и др.

Председателят на МДР Николай Малинов разказа на присъстващите за Национално движение „Русофили”, за смисъла и съдържанието на работата на МДР. В изявлението си той подчерта целите, средствата и задачите, които стоят пред МДР по пътя му. Николай Малинов определи като основна средносрочна задача на Движението, в рамките на работата на европейските клонове и секции, събирането на над един милион подписа сред европейските страни за провеждане на референдум за отмяна на санкциите срещу Русия.

Валдемар Герд, Фабрис Сорлин и Патрик Попел говориха на форума от името на МДР изключително увлекателно и съдържателно.

След това учредителите на регионалната словашко-чешка секция избраха своето ръководство – Координационен комитет с председател Йозеф Долник – представителят на МДР в Словакия.

След одобрението на ръководството на регионалната словашко-чешка секция, участниците в първата словашко-чешка регионална среща на върха на Международното движение на русофилите приеха следната  Резолюция:

- Ние, участниците в първата съвместна регионална среща на върха на Международното движение на русофилите, заявявайки своето уважение към вековната славянска и в нейните рамки руска история, език, култура и наука, сме убедени, че да бъдеш русофил означава, като патриот на своята страна, преди всичко да защитаваш интересите на своя народ, да задълбочаваш приятелските отношения със славянските народи и държави, а също така да говориш против русофобията и омразата между народите. Това са на първо място традиционните ценности и принципи на семейството като основа на обществото, идеята за собствена независима силна държава, национална идентичност и създаването на многополюсен свят на суверенни нации с уважение към другите.

Тъй като сме против глобализацията и еднополярността, ние вярваме:

- че без активен и приятелски диалог между славянските народи и страни с Русия, нашият свят става по-малко ценен и по-малко стабилен,
- че взаимното сътрудничество не само укрепва нациите, но и укрепва приятелството, доверието и разбирателството между тях.

 Ние искаме да допринесем за изграждането на справедлив свят, основан на взаимно уважение и любов към ближния,  който цени нашето многообразие и защитава непреходните  духовни и морални ценности.

Ние ще:

- се обявявяме против русофобията във всичките й проявления и ще помогаме  за преодоляване на враждебността и недоверието в съвременния свят, основан на дезинформация;
- подпомагаме разпространението на руската и славянската култура и наука, организирането на концерти, изложби, конкурси, фестивали, кръгли маси и научни форуми, откриването и поддържането на паметници на руски и славянски писатели, художници, учени, поддържането на военни гробове на герои, загинали за освобождението;

- подпомагаме в нашите страни на разпространението и изучаването на руски език в нашите училища и университети, както и предоставянето на необходимите ръководства и учебни материали;
- работим, за да гарантираме колкото се може повече от нашите студенти да имат възможност да получат висше образование в руските университети;
- допринасяме за укрепването на „публичната дипломация“ в защита на един многополюсен, мирен и хармоничен свят;
- защитаваме традиционните национални ценности;
- работим заедно, за да координираме нашите дейности в духа на манифеста на МДР, като същевременно разпространяваме идеите на МДР и неговото присъствие в нашите страни;
- взаимно подпомагаме дейностите на нашите организации и за тази цел с настоящото учредяваме Словашко-Чешката МДР секция като съвместен координационен орган от представители на всички участващи компании.В Братиславе открылось Словацко-чешское отделение Международного движения русофиловВ Братиславе открылось Словацко-чешское отделение Международного движения русофиловВ културната част се откроиха две събития – концерт на ансамбъла за песни и танци „Тартичка” от Братислава и полагане на цветя на паметника „Славин”. Този паметник е издигнат в памет на десетките хиляди, загинали за освобождението на Братислава през Втората световна война.

Братислава

Превод: ВГ

Статията е прочетена 2115 пъти
Назад към брой 209Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024