Реч на руския президент В.Путин на пленарното заседание на Световния руски народен събор в брой 208

Реч на руския президент В.Путин на пленарното заседание на Световния руски народен събор
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Президентът на Руската федерация В.В. Путин във видео конферентен формат говори при пленарна сесия на XXV Световен руски народен събор.

Ваше Светейшество! Скъпи приятели!

Поздравявам всички участници в Световния руски народен събор.

Той бе учреден  през 1993 г. Помним какво време беше – трудно, преломно за страната. Тогава съборът успя да обедини около общи цели представители на Руската православна църква, други религиозни организации, политически партии и движения, културни дейци, учени, предприемачи, хора с различни възгледи, вярвания, националности, но обединени в главното – в своята твърда патриотична позиция.

Преди всичко бих искал да ви благодаря за вашата подкрепа, за вашия принос за укрепването на руската държавност, гражданския мир и съгласие, за консолидацията на обществото и за помощта, която винаги оказвате на вашите сънародници, на всички, обединени от великият руски свят.

Знам, че много представители на Световния руски народен събор сега са в Донбас и Новоросия сред доброволците, в редиците на военни части, заедно със своите бойни другари те защитават нашите братя и сестри, милиони хора в Донецк и Луганската народна република, в Херсонска и Запорожка области. Искрено съм благодарен на участниците в Световния руски народен събор  за помощта, която оказвате на фронта и на семействата на нашите загинали герои. Те се бориха за нас, за нашата Родина. Вечна им памет.

Скъпи приятели, нашата битка за суверенитет, за справедливост, без никакво преувеличение, има националноосвободителен характер, защото ние защитаваме сигурността и благоденствието на нашия народ, най-висшето, историческо право да бъдем Русия – силна, независима сила, държава-цивилизация. Именно нашата страна, руският свят, както се е случвало неведнъж в историята, блокира пътя на онези, които претендират за световно господство и своята изключителност.

Сега ние се борим за свободата не само на Русия, но и на целия свят. Ние открито казваме, че диктатурата на един хегемон – виждаме го, виждат го всички сега – запа`да. Тя е станала, както се казва, амбулантна търговия  и е просто опасна за околните. Това вече е ясно на цялото световно мнозинство. Но, повтарям, нашата страна сега е в челните редици на създаването на по-справедлив световен ред. И искам да подчертая: без суверенна, силна Русия не е възможен траен, стабилен световен ред.

Знаем срещу каква заплаха сме изправени. Днес русофобията и другите форми на расизъм и неонацизъм са станали почти официална идеология на западните управляващи елити. Те са насочени не само срещу руснаците, но и срещу всички народи на Русия: татари, чеченци, авари, тувинци, башкири, буряти, якути, осетинци, евреи, ингушети, марийци, алтайци. Ние сме много, сега няма да ги назовавам, но, повтарям, това е насочено срещу всички народи на Русия.

Западът по принцип не се нуждае от такава голяма и многонационална страна като Русия. Нашето многообразие и единство на култури, традиции, езици и етнически групи просто не се вписват в логиката на западните расисти и колониалисти, в тяхната жестока схема на пълно обезличаване, разединение, потискане и експлоатация. Затова те отново завъртяха  старата латерна: казват, че Русия е „затвор на народите“, а самите руснаци са „народ на роби“. Чували сте това много пъти през вековете. Чухме също, че Русия, оказва се, трябва да бъде „деколонизирана“ днес. Но от какво всъщност се нуждаят? Всъщност Русия трябва да бъде разчленена и разграбена. Ако не можете да използвате сила, тогава можете да посеете объркване.

Искам да подчертая: ние разглеждаме всяка външна намеса, провокации с цел предизвикване на междуетнически или междурелигиозни конфликти като агресивни действия срещу страната ни, като опит отново да хвърлим тероризма и екстремизма на Русия като средство за борба с нас и ще реагираме съответно.

Имаме голяма, разнообразна страна. И в това многообразие от култури, традиции и обичаи е нашата сила, нашето огромно конкурентно предимство и потенциал. Трябва непрекъснато да го укрепваме, да пазим тази многообразна хармония, нашето общо наследство. Обръщам внимание на лидерите на всички субекти на Федерацията върху това и разчитам тук на авторитета на водачите  на нашите традиционни религии, на отговорността на всички политически сили и обществени организации.

Мисля, че всички помним, трябва да помним уроците от революцията от 1917 г. и последвалата Гражданска война, разпадането на СССР през 1991 г. Изглежда, че са минали толкова много години, но хората от всички националности, живеещи сега, дори родените в 21 век , все още, дори десетилетия по-късно, плащат за грешките , направени тогава, за отдаването на сепаратистки илюзии и амбиции, за слабостта на централната власт, за политиката на изкуствено, насилствено разделяне на голямата руска нация, триединния народ – руснаци, беларуси и украинци. Кървавите огнища, възникнали след разпадането на Руската империя и Съветския съюз, не само все още тлеят, но понякога пламват с нова сила. И тези рани няма да заздравеят дълго време.

Никога няма да забравим тези грешки и не трябва да ги повтаряме. Искам отново да подчертая: всякакви опити за насаждане на етническа и религиозна омраза, за разцепление на нашето общество са предателство, престъпление срещу цяла Русия. Ние няма да позволим на никого да раздели Русия, която е еднау нас. За нея, за нашето Отечество са нашите молитви, които звучат на различни езици.

И в тази аудитория бих искал да припомня думите на св. Григорий Богослов: „Да почиташ майка си е свято нещо. Но всеки има своя майка, а общата майка е Родината.”

Ваше Светейшество! Скъпи колеги!

Темата на сегашния събор е „Настоящето и бъдещето на руския свят“. Руският свят е всички поколения на нашите предци и нашите потомци, които ще живеят след нас. Руският свят е Древна Рус, Московското царство, Руската империя, Съветският съюз, това е съвременна Русия, която възвръща, укрепва и умножава своя суверенитет като световна сила. Руският свят обединява всички, които чувстват духовна връзка с нашата родина, които се смятат за носители на руския език, история и култура, независимо дори от тяхната национална или религиозна принадлежност.

Но искам да подчертая: без руснаците като етническа група, без руския народ няма и не може да има руски свят и самата Русия. Това изявление не съдържа никакви претенции за превъзходство, изключителност или избраност. Това е просто факт, както и фактът, че нашата конституция ясно установява статута на руския език като език на държавообразуващия народ.

Руснакът е повече от националност. Така е било винаги, впрочем, в историята на страната ни. Това включва културна, духовна, историческа идентичност. Да си руснак е преди всичко отговорност. Пак казвам, отговорността за запазването на Русия е огромна, тук се крие истинският патриотизъм. И като руснак искам да кажа: само единна, силна, суверенна Русия е в състояние да гарантира бъдещето и самобитното развитие както на руския народ, така и на всички други народи, които са живели и живеят в нашата страна от векове, обединени от обща историческа съдба.

Какво означава суверенитетът за нашата държава, за всяко семейство, за всеки човек? Какъв е неговият смисъл, стойност, истинско съдържание? Това е преди всичко свобода. Свобода за Русия и за нашия народ, а следователно и за всеки от нас. Защото в нашата традиция човек не може да се чувства свободен, ако не са свободни неговите близки, децата, отечеството му. Именно тази истинска свобода защитават сега нашите момчета, нашите мъже, войници и офицери, дъщери на Отечеството.

Свободен народ, който разбира своята отговорност към днешното и бъдещите поколения, е единственият източник на власт, суверенна власт, която е призвана да служи на всички хора, на целия народ, а не, разбира се, да служи на нечии частни, корпоративни, класови , особено чужди интереси.

Истински свободният човек винаги е творец. Ще подкрепим стремежа на всеки да бъде в полза на страната, обществото и хората. Това е, което представлява суверенно развитие в национален интерес.

Трябва да решим колосални задачи по усвояването на обширни пространства от Тихия океан до Балтийско и Черно море. Нашата икономика, индустрия, селско стопанство, нови индустрии, креативни индустрии, национален бизнес трябва многократно да увеличат своя потенциал.

Сега се обръщам към предприемачите, за които знам, че също има много в тази зала. Бих искал специално да ви благодаря, скъпи приятели, за вашата добре координирана работа. Именно с обединяването на усилията на държавата и бизнеса осуетихме безпрецедентната икономическа агресия на Запада, неговият санкционен блицкриг се провали.

Русия ще увеличи подкрепата за суверенното национално предприемачество. За тази цел вече разполагаме с принципно нови инструменти. Инвестирайте в Русия, създавайте работни места, развивайте производство, участвайте в обучението на персонала – и тогава растежът на националната икономика ще се превърне в нови успехи и възможности за вашите компании. Националният бизнес, работещ за укрепване на суверенитета, сам става по-силен и суверенен и става по-малко зависим от всички компоненти на днешния световен ред.

Суверенното развитие на страната, икономиката, бизнеса и социалната сфера трябва да носи просперитет на всички граждани, на всички руски семейства и следователно да бъде справедливо. Не става въпрос за примитивно нивелиране, разбира се. Справедливостта означава преди всичко достойни условия на живот, модерна културна, здравна и спортна база във всички региони на страната. Това е квалифицирана, добре платена работа. Висок социален престиж на работник, инженер, учител, лекар, артист, културен деец, предприемач, всеки съвестен специалист, занаятчия. Справедливостта означава и равни, широки възможности за образование, старт в живота и себереализация за младите хора.

На Запад сега практикуват не само политиката на „отмяна на културата“, но и действителното премахване на хуманитарното образование. В резултат и културата, и образованието стават примитивни. Много класически предмети просто са изхвърлени от западните учебни програми, заменени от някакви джендърни  и подобни науки – псевдонауки, разбира се. Но ние, напротив, имаме нужда от истински пробив в културния живот. И тук имаме какво да научим от нашите предци, които както в традиционното, така и между другото в авангардното изкуство, са задавали тон на целия свят. Убеден съм, че суверенитетът на страната и укрепването на нейната роля в света са невъзможни без разцвета на нейната самобитна култура във всичките й проявления.

И разбира се, за нас е важно да вземем всичко най-добро, което е натрупала вътрешната и световната система за класическо образование. В същото време нашите училища, университети, колежи трябва да бъдат модерни, отворени към всичко напреднало.

Нуждаем се от цялостна сфера на образование, в която семейството, образователната система, националната култура, работата на детските, младежките, спортните, военно-патриотичните организации, широкото наставническо движение и, бих добавил, мъдрото слово на духовните пастири, просто необходимо.

Да, Църквата е отделена от държавата и патриарх (Кирил) ми е казвал неведнъж, въпреки това ние сме изградили уникална връзка между Църквата и държавата. Какво бихте искали да отбележите в тази връзка? Но Църквата не може да бъде отделена от обществото и от човека. Напълно съм съгласен с това. И затова отново подчертавам значението на участието на представители на всички руски традиционни религии в образованието и възпитанието на нашата младеж и, разбира се, в укрепването на духовните, моралните и семейните ценности. От трайно значение е участието на нашите пастори от всички наши традиционни религии.

Ваше Светейшество! Скъпи приятели!

Знаете, че вече е подписан Указ за обявяване на следващата 2024 година за Година на семейството в Русия. И бих искал специално да отбележа, че такова решение наистина се основава на позицията на абсолютното мнозинство от нашето общество. Сигурен съм, че Световният руски народен събор  също единодушно го подкрепя.

И какво искам да кажа и подчертая тук? Невъзможно е да преодолеем най-трудните демографски предизвикателства, пред които сме изправени, само с помощта на пари, социални плащания, помощи, обезщетения и индивидуални програми. Да, разбира се, цифрите за бюджетните „демографски“ разходи са изключително значителни, но това не е всичко. Житейските насоки на човека са много по-важни. В сърцето на семейството, при раждането на дете, са любовта, доверието и силната морална подкрепа. Никога и при никакви обстоятелства не трябва да забравяме за това.

Много от нашите народи, слава Богу, поддържат традицията на силно семейство от няколко поколения, където се отглеждат четири, пет или повече деца. Нека си спомним, че в руските семейства много от нашите баби и прабаби са имали седем или осем деца и дори повече.

Нека съхраним и възродим тези прекрасни традиции. Многодетните семейства и многодетните семейства трябва да станат норма, начин на живот за всички народи на Русия. А семейството не е просто основата на държавата и обществото, то е духовен феномен, извор на морал.

Подкрепата за семейството, майчинството и детството трябва да обхваща работата на всички сфери на управление без изключение, нашата икономическа, социална, инфраструктурна политика, образование и здравеопазване, разбира се. Дейността на всички обществени сдружения и нашите традиционни религии също е необходима именно за укрепване на семейството. Спасяването и увеличаването на народа на Русия е нашата задача за следващите десетилетия и веднага ще кажа повече: за бъдещите поколения. Това е бъдещето на руския свят, хилядолетна, вечна Русия.

Ваше Светейшество!

Скъпи приятели!

Пред нас стоят много мащабни задачи, за решаването им е необходима наистина съборна работа и ние сме готови за нея. Станахме по-силни. Нашите исторически региони се върнаха в Русия. Обществото изоставя всичко повърхностно и се обръща към истинските, автентични ценности.

Пьотър Аркадиевич Столипин по едно време подчерта, че най-висшето нещо е законът, основан на властта на народа. И заедно показахме такава общонационална сила и такава всенародна воля, решимост да защитим собствените си основни интереси, основните интереси на народите на Русия, да се ръководим не от чужди, заимствани от някой друг, а от нашите собствени суверенни мирогледи , нашето разбиране за това как трябва да се развива семейството и цялата държава, да изградим Русия за себе си и за нашите деца.

Бих искал отново да ви благодаря за вашата подкрепа, за вашия патриотичен дух и, разбира се, да ви поздравя с 30-ата годишнина на Световния руски народен събор.

Но искам да кажа специални думи на благодарност към нейния предстоятел – Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил.

Патриарх Кирил

Знам каква неуморна работа полагате Вие, Ваше Светейшество, за духовното възраждане на Русия. Колко значима и тежка е вашата позиция, това искам да подчертая. Колко много Руската православна църква, духовенство и миряни прави под Ваше ръководство за реализиране на социални, благотворителни и доброволчески проекти. Каква подкрепа се предоставя на нашите войници и техните семейства. Как нашите войници и офицери на фронта очакват словото на патриарха.

Радвам се днес на Световния руски народен събор да Ви поздравя  с  присъждането на президентската награда през 2023 г. за приноса в  укрепването на единството на руската нация.  Нисък поклон! Пожелавам успешна работа на Събора! Благодаря!

28 ноември 2023 г.

Превод: ВГ

Статията е прочетена 1307 пъти
Назад към брой 208Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024