Протест пред Руската църква поиска храмът да бъде отворен в брой 206

Протест пред Руската църква поиска храмът да бъде отворен
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Граждани се събраха пред Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници.

Вярващите запалиха свещи и оставиха цветя пред входа на храма, както и пред криптата, където е гробът на Свети Серафим Чудотворец. Други коленичиха на жълтите павета със свещи в ръка. Миряните поискаха църквата да бъде отворена, а движението по бул. „Цар Освободител“ в района до храма и Военния клуб беше блокирано, информира БТА.

Православните, хванати за ръце, обиколиха храма, а на тротоара бе отслужен молебен за отваряне на църквата. Даден бе 24-часов ултиматум църквата да бъде отворена и в нея да служат български и руски свещеници.

Светият синод ще разгледа въпроса на следващото си заседание, съобщи неговият говорител и Старозагорски митрополит Киприан.

Говорителят на Синода напомни, че Светият синод е съборен орган и затова „всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод“. С такива изявления излязоха преди ден двама владици – Русенският и Видинският.

Русенският митрополит Наум заяви, че храмът е българска собственост и софийският митрополит Неофит трябва да разпореди веднага да го отворят. Видинският Даниил пък изрази огорчение от изгонването на руските свещеници.

Статията е прочетена 827 пъти
Назад към брой 206Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024