Започна работа по подготовката за втория конгрес на Международното движение на русофилите в брой 203

Започна работа по подготовката за втория конгрес на Международното движение на русофилите
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство:

Започна работа по подготовката за втория конгрес на Международното движение на русофилите

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на официален брифинг на 21 юни 2023 г. отбеляза големия успех на Учредителния конгрес на Международното движение на русофилите, проведен на 14 март 2023 г.:

– Що се отнася до изминалия с голям успех 14 март т.г. в Москва на Учредителния конгрес на Международното движение на русофилите , който събра 87 чуждестранни делегати от 42 страни по света, показа съдържателен и сериозен интерес от страна на световната общественост да изрази активна позиция за установяване на международно сътрудничество в популяризирането и опазването на руското културно наследство, в противовес на агресивната русофобска политика, отприщена от Запада.

Представителите на Движението се ангажират да провеждат редовно различни хуманитарни събития, давайки възможност както на заинтересованите граждани на чужди държави, така и на руснаците, живеещи в чужбина, да говорят открито в защита на руското културно присъствие на международната арена.

29 април т.г онлайн се проведе  Глобалната конференция за многополярността , в която взеха участие над 100 участници от 5 континента. Очаква се по-нататъшно развитие на диалога по тази тема в различни формати. Започна работа по подготовката за втория конгрес на Международното движение на русофилите, който ще се проведе в началото на следващата година. Освен това представителите на Движението са готови да подкрепят различни инициативи и събития за популяризиране на руската наука, култура, образование и опазване на паметници, свързани с Русия.

Инициаторите на Международното движение на русофилите планират да използват максимално потенциала си за формиране на видно международно движение, което да се застъпва за уважение и равнопоставен диалог, да предотвратява расистката реторика, да се противопоставя на русофобията във всичките й проявления и да подкрепя разпространението на достоверна информация за Русия.

Статията е прочетена 994 пъти
Назад към брой 203Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024