България нямаше да я има сега на европейската карта в брой 201

България нямаше да я има сега на европейската карта
Категория: История

От няколко години доказвам, че България нямаше да я има сега, ако не беше освобождението ни от турско иго през 1878 г. и закрилата ни от Русия в световната политика през последните 150 години.

Украйна засили рязко войнствената си антируска политика след като получи независимостта си през август 1991 година.

Въоръженият преврат в Киев срещу президента Янукович през февруари 2014 г., бясната антируска кампания на НАТО, враждебното отношение към руския посланик в България, изгонването на 70 дипломати и служители от руското посолство в София, легалните и нелегални доставки на наши оръжия за Украйна, закриването на достъпа до руски телевизии в България, внесеният на 15 март 2023 г. законопроект в Сената на САЩ с който се изисква едностранно черноморските страни да се съобразяват стриктно с американските интереси в района на Черно море и редица други антируски събития през последните години, ме принудиха да се върна отново към нея.

Американските власти излъгаха най-арогантно руските си партньори през 1990 г. по бъдещата политика на НАТО спрямо Русия.

А руските ръководители проявиха учудваща наивност, като повярваха на устните обещания на американските ръководители, че НАТО няма да се рзширява на изток, без да подпишат ангажиращ официален документ между двете страни. НАТО продължи да взема нови и нови решения по засилване на агресивната си антируска дейност в района на Черно море.

Свидетели сме на невиждан поток от въоръжения за 150 милиарда евро от САЩ и другите натовски страни към Украйна. Десятки хиляди американски и други натовски войски и големи масиви от натовски въоръжения са изнесени на самата граница на Русия, на няколко хиляди километра от САЩ и недалеч от Санкт Петербург и Москва, но искат от нея нови отстъпки и даже най-цинично я обявяват за агресор. Това е очудваща арогантност на най-високо равнище. Най-големият агресор - САЩ изпраща свои и натовски войски и въоръжения на хиляди километри до самата граница на Русия, а обявяват нея за агресор. Най-големият агресор в света – САЩ, обявила 150 войни на други страни през последното столетие, сега нарича агресор една от последните си жертви - Русия.

Изпращането на няколко съветски ракети в Куба през 1962 г. по времето на Хрушчов вбеси американското ръководство, оглавявано от президента Кенеди. Техният пръст беше на пусковия бутон на атомните ракети, насочени срещу Съветския съюз. Те бяха вече инсталирали свои ядрени ракети в Турция и Италия. Американските власти живееха с убеждението, че на тях е позволено да вършат всичко по света, но на останалите държави то не е позволено. НАТО можеше да разполага ядрени пускови устройства близо до Съветския съюз, но същото или далеч по-малко, направено от руснаците в Куба ги вбесяваше.

САЩ и другите натовски страни имат сега може би 100 пъти повече най-модерни въоръжения на самата руска граница, но обратното не е допустимо и въпреки това руснаците запазват самообладание.

Въпреки голямата лъжа на американското ръководство в 1990 г. с обещанията си за сдържаност, НАТО разшири членството си и се придвижи с хиляди километри на изток, до самата руска граница. За всеобщо учудване на разумните хора действителният агресор – НАТО обвини в агресия своята жертва – Русия. Американските и европейските медии от десетилетия повтарят тази лъжа и промиват тенденциозно мозъците на милиони хора по света. А българските медии им подражават послушно. Дори се престарават.

През последните седмици Русия съобщи, че премества тактически атомни оръжия в Беларус, която е съставна държава в по-голямата обща държава с Руската федерация. НАТО вдигна шум до небесата по този акт, въпреки, че САЩ има отдавна атомни заряди поне в 5 други държави техни съюзници. Значи САЩ могат да разполагат ядрени оръжия в други държави и го правят, а Русия няма право да разположи тактическо ядрено оръжие в друг регион на общата си държава с Беларус. Такъв е моралът на настоящото американско ръковоство. Лъжата е неговият специалитет. А арогантността е в неговия стил. Това е много опасно за света.

Американските войски се преместиха до самите граници на Русия и обявиха, че се бранят от „агресивните руснаци“, които не правеха нищо друго освен да охраняват собствените си граници.

Образно казано, те бяха на входа на своя дом и нямаше къде повече да отстъпват. Управниците на Украйна подписаха споразуменията от Минск в 2014 и 2015 г., по договореност със западните си приятели, но никога не са имали намерения да ги изпълняват. Те тероризираха 8 години рускоезичното население на Донбас и само целяха да печелят време за увеличаване на военния си потенциал. Бившият канцлер на Германия г-жа Меркел го призна публично преди няколко месеца.

Превратаджиите от Киев фактически започнаха войната срещу Русия далеч по-рано – с конфронтационната си политика спрямо Русия след обявяването на независимостта през 1991 година. Големият американски дипломат Кисинжер и други по-уравновесени западни политици и дипломати предупреждаваха още тогава за вероятна руска защитна реакция. По-войнствените сегашни ръководители на САЩ обаче не се съобразиха с тези разумни предупреждения.

По оценки на Световната банка и на МВФ, Украйна се превърна в най-престъпната и корумпирана държава в Европа.

Тези институции неколкократно отлагаха планираните си финансови траншове за Украйна и настояваха за по-активна работа на прокуратурата на тази страна през последните 10-15 години. Аз зная това и от докладите на Световната банка и на МВФ. Украинските власти обаче продължаваха да крадат безнаказано на всички равнища. Те го правят и сега. Въпреки благоприятните обективни условия за успешно ускорено развитие Украйна е европейската държава с най-нисък БВЛ на човек от населението през последните 10-15 години. Масовите кражби и корупцията дадоха резултати в умножаването и обогатяването на украинските олигарси. Не в това в което трябва. Западните господари на Украйна знаят това, но си затварят очите. За тях по-важно е Украинските власти да работят срещу Русия.

Правителствата на страните от НАТО се отнесоха пренебрежително към опитите на Русия за преговори и високомерно отхвърлиха представените от руските власти и разпространени по света проекти за споразумения на различни езици в края на 2021 г. Властите на САЩ обаче не искаха да преговарят, а да воюват с Русия. И избраха за тази цел Украйна. Американското ръководство наистина иска не мир, а война. И то до последния украинец. За ликвидирането на Русия. Във финансово-икономически план единственият печеливш от войната до сега е САЩ. А големият губещ е Европа. Много е тежко и за Русия.

Станахме свидетели и на нов масов инструмент в международните отношения. Хиляди и хиляди санкции Прилагат ги дори и за международни състезания на котки. Равнопоставените междудържавни преговори бяха заменени с масово прилагане на политически, икономически, финансови, институционални, спортни, културни, персонални и други санкции, налагани от Натовски страни на други държави. И на приемане на закони от американския парламент с екстериториална валидност, т.е. с приложимост в други, особено неприятелски страни, в грубо нарушение на установени от векове световни практики. Световната история едва ли познава друг период с такова масово и произволно прилагане на санкции.

Ръководителите на Русия нямаха друг избор, освен да прибегнат до военна сила за подпомагане на рускоезичното население в Донбас и други региони на Украйна. И за запазване целостта на своята държава, чиято съдба беше поставена от НАТО открито под въпрос. Целта на НАТО беше разпадане на Руската федерация. на няколко малки слаби държави, снабдители на останалата част от света с енергия и вода през следващите десетилетия. Това е особено важно за водните ресурси, понеже се очаква водата да стане най-дефицитният ресурс през следващите десетилетия.

България е направила своя цивилизационен избор с принадлежността си към Славянската и Православната християнска цивилизация преди повече от 1100 години и го е затвърдила категорично през последните 150-200 години.

Ние чувстваме близост, доверие и симпатии към руснаците, украинците, белорусите, молдовците, македонците, сърбите, хърватите, чехите, словаците, словенците, поляците. С част от тях ни сближава общият славянски произход, с други – общата православна религия, с трети – общата азбука и сходния език, с четвърти – общото или сходно културно наследство, обичаи, празници, а с част от тях – всички изброени характеристики заедно. Такава е например спойката ни с Русия.

Убедителни доказателства за общ произход, общо минало и активно общуване през вековете, във времена на възходи и падения, са и хилядите запазени солидни материални и духовни паметници, названия на улици и площади, реки и езера, планини, върхове и долини, названия на местности, имена на хора и животни, от преди много столетия на огромна територия от милиони квадратни километри.

Това е доказателство за дълбоките корени на тази общност. Няма друга световна общност с която да имаме такива многобройни и трайни сходства.

Наличието на толкова много общи черти улеснява и обмена на ценностни характеристики между тези малки и големи народи. Преди повече от 1000 години малката България създаде и предложи на голямата Русия азбуката, сътворена от светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Според изявленията на руския патриарх Кирил, при посещението му у нас през Март 2018 г., благодарение на тази азбука възниква руският език и руското православие, в рамките на общата християнска религия и другите общи ценностни черти. Без получения дар от България преди много векове, каза той, сега не би имало руско православие и руски език. С това руският патриарх призна, че могъщата Русия има огромен морален дълг към малката България. Имаме всички основания да му благодарим за този духовен кураж и политическа смелост, след дългогодишно духовно мълчание от руска страна.

Случи се обаче нещо странно. Шепа маниакални врагове на българо-руското приятелство, част от тях може би платени и завербувани от специалните служби на САЩ и получили съответни възнаграждения от разкритията преди няколко дни, че за един кратък период 47,3 млн. американски долара са били насочени към България. Нашите фанатични русофоби си затвориха очите и ушите пред тези забележителни признания на руския патриарх към България и го обсипаха с недопустими измислици и лъжи за неговото поведение у нас. Те не желаят нормални отношения на България с Русия, благодарение на която ние съществуваме и сега като държава, а търсеха начин да ги скандализират на върха на такъв забележителен празник.

Аз изгледах няколко пъти видеозаписа на разговора на Патриарх Кирил с нашия Президент и не намерих никакви основания за недоволство от поведението му. В неговите думи нямаше злоба, назидания или високомерни нравоучения, а напомняне с горчивина на историческата истина за помощта и десетките хиляди жертви на Русия към българите, като ни наричаха братушки. Те сега се премълчават, омаловажават или преиначават тенденциозно от шепа хора в България, а също и в други Натовски държави.

Слепите поклонници на така наречените евроатлантически ценности не желаят тази истина да се знае от младото поколение българи. И не се колебаят дори да пренаписват учебниците за българските училища с измислици срещу Русия и премълчавания на враждебните действия на правителствата на Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и други западни държави срещу нас през последните 150-200 години.

Тази многовековна близост с Русия не подлежи на изтриване от народната памет с формалното подписване на договор за присъединяване към НАТО или Европейския съюз. При това, без да е питан нашият народ. Членството в тези организации, особено в НАТО, беше натрапено на България и на източноевропейските народи от САЩ и тогавашните български политически върхушки.

Проф. Иван Ангелов - член-кореспондент на Българската академия на науките

Статията е прочетена 1681 пъти
Назад към брой 201Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024