Денят на победата е несравним с никоя друга дата или събитие в световната човешка история в брой 201

Денят на победата е несравним с никоя друга дата или събитие в световната човешка история
Категория: История

Скъпи приятели,

Наближава 9 май - денят, в който преди 78 години хитлеристка Германия капитулира пред силите на Антихитлеристката коалиция и официално Втората световна война в Европа приключи.

На този ден милиони хора по света отдават почит и се прекланят пред героите, които със своята саможертва защитиха правото на живот и свободата на другите.

Независимо от непрекъснатите яростни усилия да бъде подменена Историята и да бъде забравен величавият подвиг на Съветския съюз, никой не може да промени историческата истина, че решаваща роля за победата над фашизма има Червената армия.

За нас, българите, датата 9 май носи особен емоционален заряд. В името на Победата над нацизма нашият народ даде десетки хиляди жертви - бойци от Съпротивата, ятаци, политзатворници, воини от Първа българска армия в състава на Трети украински фронт, достигнали до подстъпите на Виена. Незабравими достойни синове и дъщери на България, отдали живота си за мечтан, свободен от алчност и стремеж за световно господство, справедлив и хармоничен свят.

Ние, чиито бащи и деди са воювали и загивали по бойните полета от Деве баир и Кулата до Клагенфурт и Босна, помним и се гордеем с тяхната доблест и техния подвиг.

Днес живеем в неспокойно, съдбовно време. Време, в което опитите за подмяна на Историята се съпътстват с реални действия за възраждането на фашизма и нацизма. И това време ни задължава да бъдем достойни за предците си и да съхраним за тези, които идват след нас, паметта и истината за трагичните и героични дни от нашата и общочовешката история.

Нека и тази година, заедно с нашите традиционни партньори – Съюз на ветераните от войните на България, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на пенсионерите – 2004 – Обединени и още много други, отбележим по достойнство Деня на Победата – с шествието „Безсмъртен полк България“, с поднасяне на венци и цветя на паметници и паметни плочи, концерти, другарски събирания.

До Председателите на Областни съвети и Общински организации на НД "Русофили"
С поздрав, Владимир Чучуев
Зам.- председател на Националния съвет на Национално Движение Русофили

Статията е прочетена 2301 пъти
Назад към брой 201Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024