Четвърти иконографски събор в Бачковския манастир в брой 195

Четвърти иконографски събор в Бачковския манастир
Категория: Изкуство, култура

През месец септември Бачковският манастир „ Успение Богородично” беше домакин на четвъртата поредна изложба на Българското иконографско сдружение. Във форума участваха 20 автори , които представиха 50 икони, 32 миниатюри от кост и дърво и 8 икони от дърворезба.

 В изцяло обновените и реконструирани помещения на манастирската винарна и бившият склад за провизии днес  се правят изложби, конференции, концерти, а в многофункционалната зала  на туристи и поклонници се прожектира филм за Бачковския манасти.

 Съборът и изложбата се провеждат по покана на Негово Преосвещенство Величкия Епископ Сионий – игумен на Бачковската света обител и  с любезното посрещане на Архимандрит Григорий.

 В изложбата участват иконописци от цяла България. Ателие „ Зограф” с председател Йордан Иванов участва и в благоукрасата на храма „ Вси светии” в Бачковския манастир и създава православен молитвен дух с дадените им от Бога дарования и положен труд за изписването на храма , за което Светла Василева, Тодор Жеков, Недялко Жеков, братя Ръжанкови, Тереза Илкова и Георги Триандопулос са отличени с грамота за прослава на православното изкуство. Четиримата зографи от Бургаското сдружение „ Зограф” изографисват и голямата трапезария в манастира. Голямата официална трапезария се намира в Южния двор на манастира и  е за 100 дущи, а голямата мраморна маса с уникален ,онтаж и каменни колони е дарение от български бизнесмен.

 Сред участниците в изложбата е и Джанета Русева от Бургас, която се представя с икони на : Богородица Скоропослушница, Свети Йоан Рилски, Свети Димитър, Света Богородица с младенеца, Исус Христос, Свети Пантелеймон, а нейно дело е и стенописа в трапезарията на монасите.

 Специално за форума пристигна от Москва Георги Панайотов. Той е роден през 1989 година и 5 години се е обучавал на Самоводската чаршия във Велико Търново, където изучва иконопис при Рашко Бонев.  След това учи в Беларус и завършва изкуствознание в Петербург и  работи като преподавател по световна история в Исакиевската катедрала в сектор „Музейна педагогика”. Има изложби иконопис в България, Русия, Франция, Беларус и негови икони се намират в частни колекции в САЩ, Италия, Гърция.

 Постоянно се обновява и музеят на Бачковския манастир, модернизира се и под него ще има подземен етаж на музея , а се предвижда в бъдеще да се обособи и още един етаж отгоре.

 Както е известно, счита се, че Бачковският манастир е основан от грузинци, но по всяка вероятност манастирът е бил арменски, според  намерено писмо на дъщерята на византийския император Ана Комнина, която твърди, че манастирът е арменски и  тя го знае от баща си . В „ Алексиада”-та  /книга , посветена на баща й Алексей Комнин/, се казва, че той е „голям по дух арменец” и в Иверия /провинция във Византия/ първите монаси и православни са арменци и и грузинци, Източен Кавказ, 11 в.

Бачковски манастир

Статията е прочетена 2165 пъти
Назад към брой 195Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024