Балансиран и честен отговор за реакцията на Русия на украинските атаки в брой 195

Балансиран и честен отговор за реакцията на Русия на украинските атаки
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Атаките срещу украински обекти от критична инфраструктура се превърнаха в предсказуема руска реакция на терористичните атаки, извършени от киевския режим, смята лидерът на българското обществено движение „Русофили“ Николай Малинов.

В колонката си за ФАН политикът отбеляза, че пр ед заседанието на Съвета за сигурност директно е заявил, че отговорът на Руската федерация ще съответства на нивото на причинените щети. Това е балансирано и справедливо решение, смята Малинов. Според него Москва се придържа към позицията, че проблемът все още може да бъде решен в рамките на специална операция, която се провежда в момента на територията на Украйна, поради което е поразена само инфраструктура. Въпреки че след украинските провокации мнозина очакваха разширяване на зоната на бойните действия.

Русия не отприщва конфликта, не позволява той да се задълбочи до такава степен, че да обхване цяла Европа. Колона на Николай Малинов

Ударът на Кримския мост на 8 октомври и отговорът на Русия към него днес са най-елементарните, най-коментираните новини в целия свят. Темата за руския отговор на Киев, разбира се, трябва да се разглежда не само от гледна точка на подкопаването на Кримския мост. Имаше цяла поредица от терористични действия и събития, които украинската страна извърши или с подкрепата, или с прякото участие на Запада. Това е убийството на нашия колега Дария Дугина и подкопаването на газопроводната система на Евразия: Северен поток 1, Северен поток 2 и много предотвратени терористични актове.

Между другото, повредата на газопровода навреди не само на Русия. На първо място, евтиният руски газ даде устойчиво развитие на Европа. Той й позволи да бъде силна икономически.

Отговаряйки на въпроса как гледам на ответния удар на Русия, ще кажа следното – той е много балансиран и справедлив. Президентът Владимир Путин правилно отбеляза след заседание на Съвета за сигурност, че отговорът на Руската федерация ще съответства на нивото на причинените щети. Именно от тази гледна точка трябва да се разглеждат ударите срещу критичната инфраструктура на Украйна.

Категорично виждаме следната линия – Русия не отприщва този конфликт, не позволява той да се задълбочи до такава степен, че да обхване цяла Европа. Москва се придържа към позицията, че въпросът все още може да бъде решен в рамките на специална операция, която се провежда в момента на територията на Украйна. Въпреки че след украинските провокации мнозина очакваха обявяване на война и разширяване на зоната на бойните действия. Но виждаме адекватен отговор на провокациите на Украйна – удар по тяхната инфраструктура. Това означава, че Русия е наясно, че ескалацията на конфликта в цяла Европа е в полза само на американците.

Нито Русия, нито найте разумните съюзници се интересуват от военни действия. Но тя няма да се остави да бъде обидена. Тук трябва да се подчертае, че сегашната Руска федерация не е държавата, която познавахме преди осем години. Сега зад него стои две трети от човечеството. Този очевиден факт личи от резултатите от гласуването в ООН. През август само една трета от страните в ООН подкрепиха антируската резолюция за Украйна, въпреки че през март такива хора бяха 73%. Тоест ситуацията се променя.

Днес Русия демонстрира сила, използвала е само 15-20% от потенциала си. В същото време Москва не иска да доведе конфликта и отношенията със Запада до точката, от която няма връщане назад, което би довело до нов „план Маршал“ и унищожаване на Европа. Въпреки всички провокации, Руската федерация е отворена за диалог, което е стратегически правилна линия, която ще я доведе до успех.

Що се отнася до Запада, САЩ се нуждаят от война „до последния украинец“ и разпространението на този конфликт в цяла Европа, за да завладеят напълно този пазар и да установят контрол над териториите. И европейците сега са в слаба позиция: морално, технически и икономически.                      

 10.10.2022

Статията е прочетена 2018 пъти
Назад към брой 195Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024