Колкото по-силна е Русия, толкова повече се увеличава русофобията в брой 195

Колкото по-силна е Русия, толкова повече се увеличава русофобията
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Ги Метан:

„Колкото по-силна е Русия, толкова повече се увеличава русофобията“

Войната конфронтира две визии за света, диаметрално противоположни

„Колкото по-силна е Русия, толкова повече се увеличава русофобията. Западните страни винаги са имали необходимостта да имат определен враг, който да оправдае техните хегемонични претенции и агресивни действия“ - това каза пред БНР швейцарският журналист и общественик Ги Метан.

По думите му трябва да се гледат корените на руската реакция спрямо Украйна, а не повърхността, тъй като конфликтът е роден назад в годините.

„Когато Русия започна военната операция, нямаше намерение бойните действия да се разширяват извън Херсон и Запорожие… Началото на преговорите за мир бяха спрени от Борис Джонсън. Бившият британски премиер заповяда на украинския президент да спре преговорите. Военните действия промениха природата си и се превърнаха във война“. Русия е реагирала, за да не бъде ликвидирана, посочи  Метан.

„Войната се превръща в генерализирана, почти световна, която конфронтира две визии за света, диаметрално противоположни – западната глобалистка визия, според която Западът трябва да управлява целия свят, и източната визия, която предполага многополюсен свят със съществуването на всички цивилизации до западната, а не под нейната хегемония“.

Ги Метан е швейцарски обществено-политически деятел и журналист, роден през 1956 г. в Швейцария.   От 1999 г. се занимава професионално с политика. Редовен колумнист във водещите френскоезични вестници на Швейцария. Автор е на девет книги, сред които „Запад-Росия. Хилядолетната война. История на русофобията от Карл Велики до украинската криза“, „Изгубеният континент“, „Да пледираме за свободна и суверенна Европа“, „Тиранията на доброто“, „Речник на неправилната мисъл“.

Източник: bnr.bg

Статията е прочетена 2341 пъти
Назад към брой 195Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024