Трябва да се намират компромиси в полза на хората, така че България да не прилича на гето на Европейския съюз в брой 181

Трябва да се намират компромиси в полза на хората, така че България да не прилича на гето на Европейския съюз
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Димитър Аврамов: Трябва да се намират компромиси в полза на хората, така че България да не прилича на гето на Европейския съюз

Председателите на партии се държат като племенни вождове на африкански племена и всеки настоява, че трябва да стане на неговото, изтъква политологът

„Председателите на партии се държат като племенни вождове на африкански племена и всеки настоява, че трябва да стане на неговото. И ГЕРБ, и ИТН имат своя истина, искат тя да бъде наложена, всяко мнение се посреща радикално. В такава ситуация е естествено, че хората са поляризирани към всичко, независимо дали е нещо ново, или е нещо старо“. Това каза пред БНР политологът Димитър Аврамов.

Според него проблемът на ГЕРБ и ДПС е, че са в политическа карантина. „ДПС има стратегически проблеми, партията е нарочена за флагман на корупцията. ГЕРБ се опитват да разчупят модела, но засега неуспешно, явно не знаят как“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Аврамов допълни: „Важно за нас като общество е да не попадаме като заложници в корпоративните войни на този или онзи политически олигарх и на неговите партии. Важно е, че каквото и да се случи – дали има някъде акция, накрая българските държавни институции се свиват и продължават да обслужват интересите на олигарси и на частни интереси. Важно е през тези избори да се произведе състояние, в което да се намират разумни компромиси в полза на хората, да бъдат направени стъпки, така че България да не прилича на гето на Европейския съюз“.

По думите на политолога е време избирателите да гледат рационално и след изборите цялото общество да осъществи огромен натиск над партиите в парламента да разговарят конкретно за политики и проблеми, а не за разпределяне на постове и кой какъв ресор от държавния бюджет да яхне и да започне да го точи.

Говоренето в „аз“ форма трябва да приключи, категоричен е Аврамов и подчерта, че успешният модел на развитие е винаги по средата.

снимка: БНР

Статията е прочетена 668 пъти
Назад към брой 181Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024