„Перперикон 2011” – една съвременна битка за Светлина в брой 18

„Перперикон 2011” – една съвременна битка за Светлина
Категория: Изкуство, култура

Инж. Симеон Пашов – тазгодишният носител на приза „Златен Перперикон”

Тазгодишният носител на наградата „Златен Перперикон” (пръстен с лика на древния меценат на изкуството Птолемей II Филаделф) за принос в българската и европейската култура на 11-то издание на Международния фестивал „Перперикон” стана инж. Симеон Пашов. Той е президент на най-голямата строителна компания в България „Главболгарстрой Холдинг” АД, която, заедно с „Болкан Минерал енд Майнинг”, е генерален спонсор на артфеста.

„Сребърен Перперикон” получи фирма „Болкан минерал енд майнинг” в лицето на нейния директор по корпоративни и външни отношения Алекс Нестор. По традиция наградите бяха връчени официално в тронната зала на тракийския дворец-светилище от директора на Международния фестивал на изкуството и културата „Перперикон” и съпредседател на Сдружението „Перперикон-Мелпомена” – Петър Савчов и от неговия председател проф.д-р Николай Овчаров.

Цялостната церемония, с която завърши Международният фестивал, под надслов „Битката за Перперикон”, представи един грандиозен спектакъл-възстановка с участието на стотина души от свищовската школа на римската кохорта и Прабългарската школа за оцеляване „Бага–тур” - Стара Загора. Тя започна с тръбен сигнал, който нарушава обичайния ритъм в тракийското селище, след което съгледвачи докладват на царя на траките, че приближава войска. Мъжете се въоръжават, за да посрещнат запътената към храма на Дионис римска кохорта. Тракийските военачалници се отправят на преговори, но те са провалени. Римската войска напада в боен строй. Траките се защитават мъжествено. В разгара на битката небесно знамение на бог Дионис дава знак за прекратяване на битката. Двете войски сключват примирие и се отправят за предсказание в храма на Дионис. След предсказанието на оракула за мир всички присъстващи на церемонията се отправиха към средновековната църква на Никета Ремесиански, в която сключеното примирие се отбеляза с литургична възхвала. Най-подходящите за тази цел изпълнения на хор „Юлангело” ортодоксални песнопения дори извикаха потъналото в сиви и тежки облаци слънце, сякаш за да се покаже, че и в далечното минало то е взимало по този начин участие в грандиозните природни и човешки събития.

Продължилият шест дни и включващ редица прояви артфест завърши под звездния покров, в подножието на скалния град със спектакъла „Нестинарка” на балет „Арабеск” и с огнено шоу, които бяха едно съвременно измолване чрез изкуство от природата и от духа на нашите прадеди за отлагане на започналото малко преди заключителния празник лошо време. И много повече от това - а именно - създаващи внушението, че силата на изкуството и културата може да бъде свързващ мост между миналото и бъдещето и между различните поколения. Да бъде мост между далечното минало, когато скалният мегалит (Пер-Пер-Ра) е бил първият свещен дом на светлия бог Ра, и между по-късната му трансформация в Пер-Перек/с/ и Пер-Пер-и-кон, т.е. първия светъл дом на рекса, на царя-жрец. Но, събрани в едно, те звучат като първия Светъл дом на Първичната светла душа.

Статията е прочетена 894 пъти
Назад към брой 18Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024