Какво образование ще завърши човек - зависи от ДНК в брой 147

Какво образование ще завърши човек - зависи от ДНК
Категория: Сърцето, душата

Най-голямото генетично проучване в историята дава интересни резултати

Какво образование ще завърши човек и колко лесно ще му бъде това, зависи в голяма степен не от неговите усилия, а гени. Това показват резултатите от най-голямото генетично проучване в историята, съобщава MIT Technology Review.

В проучването са използвани ДНК данни на 1,1 млн. души, които са анализирани от експерти от над 40 институции и научни заведения. Оказва се, че има над 1000 връзки между гените на хората и колко нагоре в образователната стълбица ще могат да се изкачат.

Данните сочат, че хората с най-нисък генетичен резултат, имат само 10% шанс да са завършили колеж. Същевременно, 50% от хората с висок генетичен резултат може да са завършили колеж или университет.

Учените този път са успели да локализират и кои гени имат роля за това. От полза са новите технологии, които позволяват изучаване на голям брой хора, което дава възможност на учените да проследяват и най-малките разлики в генома, които се оказват определящи колко висок ще бъде даден човек, колко лесно ще се разболява и към какви болести ще е податлив, а вече и колко умен ще бъде.

Ползата от всичко това може да дойде във формата на генетичен тест за интелигентност. Той ще може да се прилага на малки деца и така родителите и учителите им ще знаят по-добре какви са техните способности и ще могат да подготвят подходящ учебен план и подход. Според самите автори на проучването обаче в момента подобен тест не стои на дневен ред, ще е прибързано да се прилага и не е подкрепен от науката.

И докато учените са открили връзката между гените и образованието на човек, те все още не знаят как и защо се формира тя. Едно вероятно обяснение е, че става дума за сбор от различни умения, които се определят от гените и този сбор води до по-добри възприятия и като цяло - по-голямо желание за учене.

Учените обаче смятат, че от голямо значение е и социалната среда. «Това не са гени, които имат еднакъв ефект навсякъде. Те се отразяват на крайния резултат дискретно и трудно могат да се проследят, като ефектите са видими само при сравняване в огромни групи хора», казва Ерик Туркхаймър, психолог от Университета на Вирджиния, който не е участвал в проучването, но подкрепя резултатите.

Според Даниел Бенджамин, един от авторите на проучването, все още има доста работа по усъвършенстване на метода, преди да може да се използва за индивидуални прогнози за образователните възможности на даден човек. «Има още много работа преди дори да започнем да говорим в тази посока», казва той.

 

Пробвайте с най-краткия тест за интелигентност в света само с три въпроса

Тестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test - CRT) е определен като най-краткият IQ тест в света - той е само от три въпроса.

Въпросникът, разработен в Принстън през 2005 г. от психолога Шейн Фредерик (Shane Frederick), има за цел да тества способността ви да игнорирате очевидното и да мислите по-рационално. Или на психологически жаргон, колко сте добри в игнорирането на система на мислене 1 (интуиция) в полза на система на мислене 2 (аналитичност)? 

Разбира се, за да докажете, че сте гений трябва да получите правилен отговор и на трите въпроса, но скоростта също има значение.

Не забравяйте, че въпросите, може да не са чак толкова прости, колкото изглежда на пръв поглед. Дори и студенти в някои от най-добрите университети в света (включително и Йейл, и Харвард) не успяха да отговорят правилно на трите въпроса. Всъщност, само 17% постигнаха перфектен резултат.

Въпросите:

1. Бухалка и топка струват 1,10 долара общо. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2. 5 машини за 5 минути произвеждат 5 елемента, колко време ще е нужно 100 машини да направят 100 елемента?

3. В езеро има група листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата, се удвоява. Ако са необходими 48 дни, за да покрият цялото езеро, колко време ще е нужно за покриването на половината от езерото?

Отговорите

1. 5 цента - има много голяма вероятност да решите, че са 10 цента. Отговорът всъщност е малко по-малко - 5 цента за топката плюс бухалката, която струва 1.05 долара ще станат общо 1.10 долара. А 1.05 долара е точно с 1 долар по-скъпо от 5 цента. (Проучване на Принстън установи, че хората, които са отговорили 10 цента са «значително» по-малко търпеливи от тези, които дават верния отговор.)

2. 5 минути - интуицията може да ви подсказва 100 минути, но за щастие, не е нужно толкова дълго време. От въпроса може да определим, че са нужни точно 5 минути, за да може една машина да направи един елемент. Заради това, ще са необходими 5 минути, за да се направят 100 елемента от 100 машини.

3. 47-мия ден - интуитивно изглежда, че за половината от броя на дните, 24, защото езерото ще е наполовина покрито с листа. Но ако площта на езерото обхваната от листа на лилии се удвоява всеки ден, това ще е нужен само един ден, за да може покривката върху половината от езерото да го покрие цялото. Махнете един ден от 48 дни и ще останат 47.

Статията е прочетена 682 пъти
Назад към брой 147Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024