Древните цивилизации, забравени от историята в брой 147

Древните цивилизации, забравени от историята
Категория: История

Всички знаем за древните египтяни и пирамидите, древните гърци с техните храмове и скулптури или пък за маите с техния пророчески календар. Има обаче култури, към които историята далеч не е така благосклонна. Ето някои от народите, които не разполагат с историческата слава, която евентуално заслужават.

Страната Пунт

Знаете ли какво е Пунт? Някога бил известен като рая на Земята. Пунт било царство в Африка, където по-късно търгували древните египтяни. Според теорията на учените, Пунт населявали южните части на днешен Судан, по южното крайбрежие на Червено море. Някъде по поречието на Нил и по границите на Етиопия и Судан. Знае се, че Пунт и Египет са започнали търговия помежду си през XXVI век преди Христос. По същото време на власт бил Куфу (Хеопс). Тогава е изградена и Хеопсовата пирамида в Гиза.

За Пунт разбираме повече, благодарение на египтяните. Според техните записки стоките, получени от Пунт били злато, смирна, слонова кост. От египтяните разбираме и за многобройните морски експедиции до Пунт. Но така и не става ясно къде се намира това загадъчно кътче от историята.

Царството на Сила

Сила са една от най-дълго царувалите династии в световната история. Те управляват почти целия корейски полуостров в периода от 57 г. пр. Хр. до 935 г. След себе си не са оставили много за изучаване от археолозите. Наскоро при разкопки обаче, бяха открити костите на жена, починала към края на 30-те си години, край историческата столица на Сила (Gyeongju).

Анализът на костите разкрива, че тя е била вегетарианка, чиято диета е включвала ориз, картофи и зърнени храни. Нейният череп обаче е странно издължен.

Сила са основани от монарха Бак Хеокгеос (Bak Hyeokgeose). Легендата разказва, че той се е излюпил от мистериозно яйце в гората и се оженил за кралица, родена от дракон.

С течение на времето културата на Сила се развила до централизирано йерархично общество с богата аристократична класа. Въпреки че находките на човешки останки от представители на Сила са голяма рядкост, археолозите са открили разнообразни луксозни стоки, творение на този народ: от златна кама, през железен Буда, до различни бижута. Всички те се пазят в Националния музей в Дженджу в Южна Корея.

Нок

Мистериозната и малко позната култура Нок е просъществувала на териоторията на днешна северна Нигерия от около 1000 г. пр. Хр. до около 300 г. Свидетелства за Нок са открити по случайност по време на миннодобивни дейности през 1943 г., твърди музеят на изкуството Метрополитан в Ню Йорк.

Миньори изкопали глава на статуя от теракота, свидетелство за богата скулптурна традиция. Оттогава са открити още много и сложни теракота скулптури на хора, включително на такива, носещи бижута и други символи на властта, познати от находки, свързани с Древен Египет. Открити са и скулптури на хора с различни болести като например елефантиазис.

За мистерията, обгърнала Нок, допринася и фактът, че намерените артефакти са били премествани от своя контекст без съответния архелогически анализ. През 2012 г. САЩ върна на Нигерия колекция от фигурки от времето на Нок, които са били откраднати от Националния музей на Нигерия и вкарани контрабандно в Америка.

Индусите

Отново една от най-дълго просъществувалите цивилизации – от около 3300 пр. Хр. до около 1600 г. Територията им се простирала от реката Инд, намираща се в днешен Пакистан до Арабско море и Ганг в Индия.

Индусите са известни и под името „харапани“. Може да ги срещнете и като Харапска цивилизация. Били са изключително напреднали – не е за вярване, но са имали дентисти. Защото според изследване публикувано през 2006 г. в Nature, учените са открили 11 пробити кътници на хора, населявали долината на Инд преди 7500 до 9000 години. Друго доказателство за тяхното развитие са уникалните канализационни и дренажни системи, хранилищата за зърно, както и многобройните артефакти като глазирани мъниста и керамика. Като причина за край на Харапската цивилизация се посочва миграцията. Резултатите на изследване от 2012 година сочат, че именно засушаването и по- късното търсене на по-влажен климат са станали предпоставка за умирането на цяла една цивилизация.

Етруските

Те са по-познати на хората от останалите култури, но все пак доста дълго време са били пренебрегвани. Населявали са днешна северна Италия в периода от около 700 г. пр. Хр. до около 500 г. По-късно най-вероятно са били асимилирани от римляните.

Етруската държава била теократична, което значи, че отделяли доста голяма част от ежедневието си в ритуали. Етруският народ е имал писменост. През 2013 година, учените са открили впечатляваща гробница, принадлежала някога на етруски принц.

В Поджо Кола (Poggio Colla) е открито най-старото изображение на раждане в западното изкуство, както и пясъчна плоча с размери 1,2 на 0,6 м с редки гравюри на етруски език. Именно етруски комплекс е бил най-голямата сграда в Средиземноморието по онова време. Там са открити над 25000 артефакти. За сега няма много запазени писмени извори на етруски език.

Сансиндуй

Когато през 1929 година фермер открива артефакти от непозната досега цивилизация, светът е озадачен. По-късно се оказва, че той е първият открил останки от Сансиндуй. Години по късно – през 1986 г. са открити нефритени резби и бронзови скулптури високи 2,4 метра. Кои били Сансиндуй? Те са култура от Бронзовата ера. Населявали са областта на днешната китайска провинция Сичуан.

За тях няма достатъчно информация. Можем само да гадаем какви всъщност са били. Говори се, че били добри в изкуствата. Майсторили маски от злато и бронз на техни предци или богове. Или поне така предполагат археолозите на Музея Сансиндуй в Китай. Цивилизацията им обаче изчезнала много отдавна – преди 2800 или 3000 години. По-късно били открити доказателства за тях в друг древен град – Джинша. Предположенията са, че народът на Сансиндуй е мигрирал там заради силно земетресение, което пренасочило водата на река Мин (Сичуан).

Статията е прочетена 749 пъти
Назад към брой 147Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024