Красиви места в България, за които се вярва, че сбъдват желания в брой 146

Красиви места в България, за които се вярва, че сбъдват желания
Категория: Сърцето, душата

Поколения вярват, че някои от тези невероятни кътчета имат силата да изцеряват различни душевни и физически болки

България е много специална страна не само защото на нейната територия има невероятни природни красоти, но и защото разполага с места, които се отличават с необикновена енергия. 

Поколения вярват, че някои от тези невероятни кътчета имат силата да изцеряват различни душевни и физически болки, да сбъдват съкровени желания.

Поне така се говори от години за тях.

Едно от кътчетата се намира в село Златолист, община Сандански.

Там са преминали последните години от живота на известната  ясновидка и лечителка Преподобна Стойна. Пророчицата е била силно уважавана от Ванга. Двете са имали респект една към друга, а Петричката врачка неведнъж е споменавала специалните умения на своята предшественица.

Преподобна Стойна е обитавала село Златолист цели 30 години, като през това време е помогнала на много хора. И днес мнозина вярват, че в храма Свети Георги, където е живяла лечителката, се сбъдват желания и се лекуват заболявания. Храмът е построен в 1857 година и е дълбоко вкопан в земята. 

В средата му, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел - емблема на Цариградската патриаршия.

Има поверие, че когато се стъпи върху нея, плочата има здравословно излъчване. През 90-те години на XX век храмът е реставриран, а около него е оформен манастирски комплекс, както и красива градина, която през топлите месеци е като райска.

Демир баба теке - намира се край село Свещари, община Исперих и попада в историко-археологическия резерват Сборяново. Мястото непрекъснато се посещава от хора с различна религиозна принадлежност, сред които и много чужденци. Според преданията Демир баба теке лекува и изпълнява желания. Водата в аязмото на територията му пък се слави като благодатна за дамите, които искат да забременеят. Смята се, че в тюрбето се намира гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба. Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. 

Езерото в пещерата Леденика

В пещерата се намира Езерото на желанията, което е малко по размер, но с голяма слава. Хората вярват, че когато някой иска нещо много силно, трябва непременно да посети това езеро, защото водата му е вълшебна. Вярва се, че благодарение на силата си осъществява най-горещите ни молби и ни избавя от тежки болежки.

Обрадовски манастир «Св. Мина» е построен на брега на Владайската река. Според легендите Обрадовският манастир «Св. Мина» е основан през късно-римската епоха, а през XI век на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище. Хората, които се молят пред иконата на Свети Мина вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила.

Вярва се, че Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

Кръстова гора

Местността е известна с намиращото се там християнско светилище, което е християнски поклоннически център с международна известност. Особено популярно е мястото при празнуване на християнския празник Кръстовден. Легендата разказва, че на това място се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Всяка година в навечерието на Кръстовден на 14 септември - хиляди вярващи се стичат тук, за да се помолят за здраве, благополучие и изцеление на близките си.

Статията е прочетена 721 пъти
Назад към брой 146Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024