За манастира на апокалипсиса "Св. Йоан Богослов" на остров Патмос в брой 139

За манастира на апокалипсиса "Св. Йоан Богослов" на остров Патмос
Категория: Сърцето, душата

Живописният остров Патмос е част от 12-те гръцки острова в Егейско море, които носят наименованието Додеканезите. Двете населени места на острова са Патмос / от гръцки език „скала”/ и Хора. Като страж на най-високата точка на острова /200 м надморска височина/ се издига манастира „Св.Йоан Богослов”. През 95 г. по време на гоненията на християните, на остров Патмос е заточен свети Йоан Богослов по заповед на римския император Домициан. Ученикът на Христос е наказан заради това, че проповядвал християнското учение в Ефес.

67 годишният Йоан и неговият ученик Прохор се настанили в склона на скалите над Патмос и  в усамотение се отдали на молитви. От силната им вяра и изречените молитви скалата се пропукала и се образувала пещера, където двамата заточеници заживели. В тази пещера Йоан открива тайните за съдбата на света, които му диктува Бог, а Прохор записва. Така се ражда „Откровение” – последната книга от Новия завет, която има 22 глави, а апокалипсис на гръцки език означава „пророчество”. В „Откровение”-то са описани възцаряването на Антихриста, небесните конници, краят на света, Страшният съд и  второто пришествие на Христа.

Пещерата на Апокалипсиса е призната от християнството по цял свят и е място за поклонение. Входът е от бял камък, вътре има олтар, тук са камъкът, който служил на апостол Йоан за възглавница, пукнатината, от която гласът му диктувал светото писание и мястото, на което е седял Прохор и записвал пророчествата.

Остров Патмос е нападан многократно от пирати и  през 5-ти век жителите му го напуснали. Няколко века по-късно хората отново се заселили на острова и през 1088 г. Христодул Летринос /светец Патмоски/ основал манастир по решение на император Алексей Комнин.

Манастирът „Св.Йоан Богослов” е каменна цитадела с укрепени стени и вътрешен двор с много арки. Внушителната сграда е на самият връх на острова и  се вижда от всички посоки. Фреските в манастира са от 12-ти век. Към манастира има библиотека и музей с църковна утвар, свещени книги, стари ръкописи и икони. Тук е и грамотата на Алексей Комнин със златен печат, с която той дарява на монасите остров Патмос.

Пещерата на Апокалипсиса и манастирът „Св.Йоан Богослов” на остров Патмос са включени в списъка на ЮНЕСКО. Това е първият цифровизиран исторически манастир от Google, като паметник на световното културно наследство. Манастирът „Св.Йоан Богослов” на остров Патмос е представен чрез Google Art с виртуална разходка в обителта  с нейните безценни съкровища.

Днес манастирът на остров Патмос се обитава от около 40 монаси и е под  юрисдикцията на Вселенската цариградска патриаршия.

Великден се посреща много тържествено и традициите се спазват строго на острова. В нощта на Великден на градския площад в центъра на Патмос се служи литургия пред жителите, игуменът раздава червени яйца и има пищна заря. Най-голямото събитие на Великден е в 3 часа след обед, когато се чете и пее Евангелието в  манастира на 7 различни езика.

 

Мариана Праматарова - манастира на апокалипсиса Св. Йоан Богослов, остров Патмос

Статията е прочетена 1463 пъти
Назад към брой 139Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024