Манастирът "Дервент", Румъния в брой 133

Манастирът "Дервент", Румъния
Категория: История

Намира се наблизо след сухоземната ни граница с Република Румъния при Силистра. Манастирът „Дервент” свидетелства за пребиваването на Свети Апостол Андрей Първозвани, който  проповядвал и кръщавал местното население в този край на Малка Скития.

 На изток от манастира се намира „Изворът на Свети Апостол Андрей с лековита вода”. На това място, също като Мойсей, Светецът забил тоягата си в земята и от там бликнал извора, който той използвал като кръщелен купел.

 През годините се доказало, че водата от извора има лечебни свойства - лекува от психически и физически немощи хората  и  носи Божия благодат на всички, които я използват с вяра.Поклонниците, посетили манастира първо се прекръстват  пред иконата на Света Богородица, след това целуват Светите кръстове и се отправят към благословения извор. Много хора идват тук да се помолят за здраве и  изцеление, а най-много манастирът се посещава на патронния си празник, посветен на Божията майка – „Животоприемни източник”, когато се отслужва Светия маслосвет на платото пред извора.

  Манастирът Дервент - РумънияПо време на комунистическия режим манастирът е бил затворен за близо 60 години, а монасите са били прогонени. Тогава пресъхнал и извора. След откриването си отново през 1990 година, изворът започнал да тече по празниците, а от 2001 година постоянно. Сега край извора са построени параклис и басейн, за да могат повече посетители да се докоснат до чудодейните свойства на водата.

 В църквата на манастира „Дервент” има и чудодеен камък от първия храм, построен на това място преди две хиляди години. Вярващите коленичат пред този камък, докосват го и му изплакват болките си, молят се за здраве и разказват, че камъкът поемал болежките им и растял, а хората оздравявали. Църквата е изографисана с красиви стенописи от добруджански художници. В нея се съхраняват мощи на светци, донесени от Израел, а до църквата има малък музей.

 Сградата на манастира „Дервент” е реализирана в типичния добруджански архитектурен стил.

Манастирът Дервент - Румъния Манастирът Дервент - Румъния

Мариана Праматарова

Статията е прочетена 4337 пъти
Назад към брой 133Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024