Антични градове и крепости на трако-българите в областта Загоре в брой 133

Антични градове и крепости на трако-българите в областта Загоре
Категория: История

Доклад, изнесен на Трета национална конференция “Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите”, 28.10.2017 г.,

България е с хилядолетна история.

Балканите са люлката на човешката цивилизация.

Преди няколко месеца медиите отразиха революционно откритие, което взриви досегашното ни познание за развитието на човечеството: “Първият предтеча на хората е бродел преди около 7.2 милиона години не в Африка, а по нашите земи. Първият човек на Земята произлиза от местността Азмака край гр. Чирпан. В изследването участват френски, немски и канадски антрополози. Това променя досегашните теории, че нашите предци идват от Африка. Международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме от Университета в Тюбинген и от проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН, обосноваха твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда именно на територията на днешна България - и по-точно, в областта Загоре.

Географската област Загоре надхвърля по размери сегашната Старозагорска област. Според древни източници тя е включвала почти цяла Тракия чак до южното Черноморие - на изток, опирала е до древния Андрианопол (днешният град Одрин в Република Турция) и се е простирала по поречието на реките Тунджа, Арда и Марица.

За областта Загоре се споменава и в Стария Завет. На запад тя е достигала днешните градове Пазарджик и Пещера. В тази огромна територия попада и местността Азмака грай гр. Чирпан. Названието “траки” на местните хора е дадено от гърците, които населяват Балканите много по-късно.

През V век пр.н.е. старогръцкият историк и философ Херодот във втория том на своята “История” пише за местното население:   „Траките след индийците са най-многобройните в света. Ако те бяха нещо общо и се управляваха само от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички, които съществуват. Тъй като това обаче е невъзможно и със сигурност никога няма да бъде постигнато от тях, те са слаби. Във всяка отделна племенна област  те носят отделно име, но нравите и обичаите им са едни и същи”  (Hdt, V, 3).

При положение, че местното население е многобройно и че първият човек е открит на тяхна територия, ме кара да мисля, че става въпрос за една изчезнала цивилизация със своя култура, бит, традиции, строителство, инфраструктура и пр.

В гореописаните граници  на областта Загоре  до момента са открити от археолозите над 40 древни антични градове и крепости. Предполагам, че техният брой е в пъти повече. Хилядите долмени и могили говорят, че местното население освен че е многочислено, но е изграждало свои селища и пътища.

пирамидата на ДжосерПри пътуванията ми в чужбина (посетил съм повече от 40 държави на четири континента, обходил съм националните им музеи - гордост за всяка една от тях) първия въпрос, който задавах, бе: “Покажете ми най-стария предмет във Вашия музей?” Обикновено ми показваха разнообразни глинени фигури, датирани между 3 и 5 хиляди години. Учудването ми бе голямо в Националния музей в Кайро, Египет, където ми показаха като най-стари предмети на възраст от 6 хиляди години. Веднага изниква въпросът: Каква древна култура е имало в Египет, като град Стара Загора е датиран от 7 хилядолетие преди Христа, т.е. той е на 9 хиляди години. Искам да поставя и въпроса за Египетските пирамиди. Най-старата пирамида в Египет е пирамидата на Джосер, която е датирана около 27 век пр.н.е. Той е от Третата династия на фараоните, оказва се, че неговата пирамида е на 4 хиляди и седемстотин години, същото важи за трите пирамиди в Гиза - на Хеопс, Микерин и Хефрен, на възраст 4 хиляди и шестстотин години.

През това време на територията на днешна България са съществували древни градове с многочислено население - дори древните метални рудници до Стара Загора са датирани на 7600 години.

Пирамидата Джосер

Излиза, че когато в областта Загоре са обработвали метал, в древен Египет не само че не е имало пирамиди, а може би е нямало и население.

Най-старото обработено злато в света е открито край гр. Варна и е датирано на 7000 години. Наскоро руски учени откриха пирамида в Казахстан - на около 5 хиляди години,  също датирана преди пирамидите в Гиза.

Музея на неолитните жилища в гр. Стара ЗагораПо време на посещението ми в Музея на неолитните жилища в гр. Стара Загора видях глинени фигури, които бяха на 13-14 хиляди години. Това говори, че цивилизацията в района на Стара Загора е една от най-старите в света. Преди повече от девет хиляди години тук, в Стара Загора възникват четири праисторически селища, като едното от тях е било най-голямото по българските земи в продължение на 6 хиляди години - това е древният град Берое.

Първата фабрика за мед в света възниква именно на територията на този древен град и е на възраст над 7000 години.

Известният римски историк Амиан Марцелин пише: “Големите градове Филипопол и Августа Траяна, които в древността са се наричали Евмолпия и Берое, красят провинция Тракия”.

Именно тук се заселват ветераните от войните, водени от Римската империя. По времето на император Марк Аврелий в града са построени десетки жилищни и обществени сгради, съответната инфраструктура. Градът Августа Траяна е разполагал с 40 кули, водоснабдяване, канализация, театър, храмове, пазари, одеон, терми и форум с мраморни седалки. Градът е и от първите, които приемат ранното християнство от Св. Карп - един от 70-те апостоли на Исус Христос и ученик на апостол Павел. Архиепископът на Берое Демофил взима участие в Църковния събор в Сердика. През 355 г. римският папа Либерий е заточен в Берое, а Демофил заминава за Константинопол, където става патриарх на Византийската империя.

Августа ТраянаПрез вековете Стара Загора е носила 8 имена: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник и Стара Загора.

В моя доклад “Антични крепости на трако-българите” искам да отдам заслуженото и на други антични градове като: Перистера, която датира преди новата ера и се намира до днешния град Пещера. По време на археологически разкопки през последните 8-9 години екипът на археолога доц. д-р Бони Петрунова открива над 300 уникални находки.

Другата крепост, на която бих искал да се спра, е древната Евмолпия или Филипополис. Градът е датиран на 6000 години - по-стар от Египетските пирамиди и по-млад от Стара Загора.

Античният театър - символ на старинен Пловдив, е един от най-добре запазените театри от този тип в света. Построен е от император Траян, събира около 6000 души и функционира около 600 години.

Античен театър - ПловдивАнтичният стадион в гр. Филипополис е разполагал с капацитет от 30 000 зрители, на него са се провеждали спортни състезания, така също и гладиаторски битки.

Другият античен град, който се намира в покрайнините на историческата област Загоре, е Неутзикон - близо до село Мезек. Според чешкия историк  Константин Иречек крепостта е построена преди новата ера и в близост до нея се намира една от най-впечатляващите гробници от тракийско време.

Букелон, до с. Маточина,  не е само няколко реда камъни - кулата й и до днес се издига на 18 м височина. В ясен ден може да се видят минаретата на Одрин на 18 км разстояние.

В полетата край бреговете на река Тунджа през 1205 г. цар Калоян заедно с куманите разгромява латините и пленява императора им Балдуин Фландърски. Според легендата Балдуин прекарва първите няколко дни от пленничеството си в кулата на Букелон, а след това е отведен в столицата Търново.

Крепостта КабилеКрепостта Кабиле е може би третата по значимост в Тракия, след Стара Загора и Пловдив. Градът датира на около 3000 години преди Христа. Бил е столица на Тракийската Одриска империя. Тук са се намирали резиденциите на тракийските династии Спароток и Скосток. Тук са секли собствени монети, върху които били гравирани образите на Аполон, Артемида, Атина, Херакъл.

През 341 г. пр. Хр. градът е посетен и от Филип II Македонски.

По времето на император Диоклециан през IV век Кабиле се превръща в един от основните градове в Тракия.

Другите антични градове крепости, които ще спомена, са Маркели, близо до с. Крумово; Диоклецианополис - днешният град Хисаря; Аневско кале - до с. Анево; крепостта Туида - днешен Сливен и Перистера - близо до гр. Пещера.

В началото на изложението си споменах, че античните градове крепости в областта Загоре са много повече от 40, а времето не ми позволява да обхвана всички. И тук е мястото да наблегна, че от 1 януари 2018 г. България ще поеме председателството на Европейския съюз. Министерството на културата е с възможности да инициира програма, която да запознае чуждите делегации  с древните исторически находки на територията на  Загоре и Тракия. Успоредно с Италия и Гърция, България е третата в света страна, която разполага с богато културно-историческо наследство.

Жалко ще е, ако пропуснем този шанс - възможност да покажем на света какво притежава човешката цивилизация на територията на България.

Атанас Панчев

 
 
Статията е прочетена 2689 пъти
Назад към брой 133Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024