Срещата ми с Робърт Бовал в брой 131

Срещата ми с Робърт Бовал
Категория: Изкуство, култура

Срещата ми с Робърт Бовал е вълнуваща и паметна. Той е от тези хора, които се срещат рядко и за които се казва, че представляват цяла вселена. Световноизвестен учен, изследовател на Древен Египет, автор на революционната теория «Корелацията с Орион», автор на научни и документални книги - бестселъри, преведени на 25 езика, звезда в документалните филми, правени за него и  излъчени по Хистори, Дискавъри чанел, Фокс , Франс А3, Рай Италия, Нешънъл Географик и много други. 

Робърт Бовал е роден в Александрия, Египет. Учил е в престижни университети в  Англия и Белгия, инженер е по сграден мениджмънт и технологии, работил е в Африка и Близкия Изток, изучава египтология от 1983 година. Като специалист - строителен инженер, винаги го е вълнувал въпросът с изграждането на египетските пирамиди в платото Гиза и по- специално местоположението и датировката на Трите велики пирамиди - на Хеопс, на Хефрен и на Микерин от времето на Четвъртата династия. Първият бестселър на белгийския писател е «Загадката Орион», в съавторство в Е.Гилбърт. ВВС 2 излъчва документален филм за теорията на Бовал, която е плод на 25 годишно изследване и доказва връзката между разположението на 3-те емблематични египетски пирадимиди в Гиза със съзвездието Орион, като ги датира на 10500-11000 години - на това разположение на звездите по това време отговаря огледалният им образ на Земята. Знае се, че египтяните строят огледално - каквото е на небето, това е и на земята, вярват в прераждането, задгробния живот. пътуването на душите през Млечния път и достигането им до Озирис /Орион/. Всичко това Бовал доказва с математически и инженерни изчисления, свързани с астрономията, като полага основите на археоастрономията. Концепцията му среща и много опоненти, които откриват несъответствие в образа на най-малката от трите пирамиди на Земята, но Бовал я защитава успешно, като твърди, че са неправилно датирани и земният им образ отговаря точно на разположението на звездите преди около 11000 години. Теорията му е призната и защитена с диплома.   

Хипотезите за египетските пирамиди са преекспонирани и те са предмет на ожесточени спорове до днес - описала съм ги подробно в моята книга «Градове, храмове, колоси»/ ИК «Новата цивилизация», 2011г./, като съм отделила място и за изследванията на Бовал. 

Робър Бовал посещава България за втори път по повод на нов филм, който се прави с него. Първото му посещение у нас е през 2014 г. като член на Международната изследователска експедиция, която обследва древните светилища Белинташ, Татул и Харман. Твърди, че България може да се окаже люлка на европейската цивилизация, след като разбира, че у нас е намерено първото обработено злато / находките от Варненския некропол/ и проучва светилища от Новокаменната и Каменно-медната епоха. Не изключва и хипотезата, че може да има влияние от българските земи към Египет. «България е тера инкогнита /непозната земя/», твърди Бовал и се заема да проучи и изследва по-обстойно заедно с екипа си нашите обекти.

Посрещнат беше с хляб и сол по стар български обичай, след което в два поредни дни представи на любопитната публика своите изследвания. Разговаряме на английски език /Бовал владее 5 езика/, впечатлен е от това, че съм посещавала Египет и съм описала древните паметници на тази невероятна страна, включително и неговите изследвания в моята научно-документална книга «Градове, храмове, колоси». Интелигентен и интересен събеседник е, учен от световна класа, в момента със съпругата си Мишел живее в Испания.

Статията е прочетена 1420 пъти
Назад към брой 131Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024